PLENKOVIĆ U BRUXELLESU

Schulz o hrvatskom premijeru: Izgubili smo vrijednog člana EP-a

20.10.2016 u 19:52

Bionic
Reading

Predsjednici Europske komisije i Parlamenta Jean-Claude Juncker i Martin Schulz čestitali su u četvrtak Andreju Plenkoviću na izboru za hrvatskog premijera. 'Želio bih vam uputiti najtoplije čestitke na imenovanju za premijera u hrvatskom parlamentu', navodi u svoj čestitci Juncker i dodaje da u Plenkoviću vidi čvrstog zagovornika europskih vrijednosti i europske budućnosti Hrvatske

'Europski parlament je izgubio vrijednog člana, a Hrvatska dobila privrženog Europljanina za premijera. Želim Andreju Plenkoviću uspjeh u radu i veselim se dobroj suradnji s njim', poručio je preko Twittera predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz

Nešto ranije Plenkoviću su čestitali predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul


Plenković na svom prvom Europskom vijeću

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je četvrtak na svoj prvi summit zemalja članica EU-a na kojem su glavne teme migracija, odnosi s Rusijom i trgovinska politika EU-a.

Prije dolaska u Bruxelles, sudjelovao je na pripremnom summitu Europske pučke stranke (EPP) u Maastrichtu u Nizozemskoj, gdje je prije 25 godina potpisan Ugovor iz Maastrictha.

'Ovo je moje prvo Europsko vijeće, na kojem ću prije svega pozdraviti svoje nove kolege, nakon što sam danas već vidio predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, Komisije Jean-Claudea Junckera i ostale kolege iz stranačke obitelji. Jutros smo na summitu EPP-a u Maastrichtu obilježili 25. obljetnicu jednog od temeljnih Ugovora EU-a', rekao je Plenković koji je u srijedu potvrđen za novog hrvatskog premijera.


On će se uoči summita bilateralno sastati s Tuskom, a u Maastrichtu je razgovorao s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom

'Razgovarli smo o dvije teme. Moramo iznaći rješenje nakon negativno referenduma u Nizozemskoj o Sporazumu o pridruživanju za Ukrajinu. Treba naći politčko rješenje koje bi bilo prihvatljivo na razini Europskog vijeća, a kako bi se omoćilo stupanje na snagu toga sporazuma', rekao je bivši europarlamentarac i šef izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom.

'Drugo je pitanje o trajnoj viznoj liberalizaciji za ukrajinske državljane, budući da su oni po stajalištu Europske komisije još prije osam mjeseci ispunili sve uvjete za ukidanje viza, Europski parlament je dao pozitivno mišljenje, sada je na redu Vijeće', dodao je Plenković.

Nizozemska je u svibnju provela savjetodavni referendum o sporazum o pridruživanju EU-Ukrajina. Iako referendum nije pravno obvezujući, to pitanje predstavlja 'vrući krumpir' za nizozemsku vladu koja mora odlučiti što će s tim napraviti.