TRAŽI SE ISPRIKA

Velika Britanija amnestirat će tisuće homoseksualaca

20.10.2016 u 23:53

Bionic
Reading

Velika Britanija amnestirat će tisuće homoseksualaca i biseksualaca osuđenih po zakonima koji više ne vrijede, nakon poništenja presude proslavljenom matematičaru Alanu Turingu koji je tijekom II. svjetskog rata razotkrio važnu nacističku šifru

Homoseksualna djela u Engleskoj su dekriminalizirana 1967. a od 2001. dob pristanka na homoseksualni čin smanjena je na 16 godina, jednako kao i za heterosekualni odnos.

Zagovornik amnestije, lord John Sharkey rekao je da je po ukinutim zakonima osuđeno oko 65.000 muškaraca, od kojih je 15.000 još živo.

Vlada kaže da će se tako skinuti ljaga sa svakoga tko je bio proglašen krivim za dobrovoljni homoseksualni čin, a živima će se brisati dosjei. 'Vrlo je važno da amnestiramo ljude osuđene za seksualne prekršaje koji se danas ne smatraju kaznenim djelom', rekao je ministar pravosuđa Sam Gyimah.

Amnestijski plan nazvan je 'Turingov zakon' prema briljantnome matematičaru iz II. svjetskog rata koji je 'provalio' nacističku šifru. Turing je dobio otkaz i kemijski je kastriran nakon što je 1952. osuđen za nemoral zbog seksa s muškarcem. Ubio se dvije godine kasnije, u dobi od 41 godine.

Neshvatljiva pomisao

Nakon višegodišnje kampanje pristaša, među kojima je bio i fizičar Stephen Hawking, Turning je posthumno dobio rijedak kraljičin oprost 2013. godine.

'Alan Turing toliko zaslužuje', rekla je njegova nećakinja Rachel Barnes za radio BBC. 'Pomisao da je to čovjek koji je probio šifru i spasio milijune života za vrijeme II. svjetskog rata i pomisao što je sve prošao i čemu ga je vlada podvrgnula 1952. godine nama je još uvijek neshvatljiva', rekla je.

Među drugima koji su sudski gonjeni prema istim zakonima irski je književnik Oscar Wilde, protiv kojega je 1895 za vrijeme viktorijanskog gušenja homoseksualnosti dignuta tužba te je osuđen na dvije godine teškog rada.

List The Guardian navodi da nije jasno hoće li Wilde bio među amnestiranima, jer je ministarstvo pravosuđa reklo da se na listu neće dodatavati nova imena.

Jedan čovjek koji je bio osuđen 1974. rekao je da ne želi prihvatiti oprost i želi ispriku. 'Prihvatiti oprost znači prihvatiti da si kriv. Nisam bio nizašto kriv. Bio sam kriv samo zato što sam bio na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme', rekao je George Montague za televiziju BBC.


Lord Sharkey kaže da je oprost vjerojatno 'najbolji način priznavanja stvarne štete učinjene nepravednim i homofobičnim zakonima'. 'Nadam se da mnogi ljudi to tako razumjeti', kazao je Sharkey za radio BBC.