'HUMANITARNA PAUZA'

Rusija i Sirija prestale bombardirati Alep

18.10.2016 u 11:57

Bionic
Reading

Ruski i sirijski zrakoplovi prestali su bombardirati Alep u utorak ujutro, rekao je ruski ministar obrane, dodajući kako se radi o koraku kojim se želi omogućiti osmosatno primirje 20. listopada, a Kremlj je priopćio kako odluka Rusije da prestane bombardirati sirijski grad Alep uoči osmosatnog primirja u četvrtak gestu, predstavlja 'dobre volje'

Ruska i sirijska vojska objavile su u ponedjeljak da će prekinuti bombardiranje Alepa tijekom osam sati u četvrtak u sklopu 'humanitarne stanke', najavila je u ponedjeljak ruska vojska.

'Napadi ruskih i sirijskih zračnih snaga na regiju Alepa prestali su danas počevši u 10 sati (po lokalnom vremenu)', rekao je Sergej Šojgu u televizijskom obraćanju.

'Raniji prekid vatre potreban je da se uvede 'humanitarna pauza' 20. listopada. To jamči civilima sigurnost prolaza kroz šest koridora i priprema evakuaciju slabih i bolesnih kroz istočni Alep', pojasnio je.

Šojgu je pozvao zemlje 'koje imaju utjecaja na oružane skupine u istočnom Alepu' da uvjere vođe skupina da prekinu vatru i napuste grad.

Šojgu je rekao da bi inicijativa mogla 'pridonijeti uspjehu' međunarodnih pregovora u Ženevi u srijedu kada se radi o odvajanju sirijskih pobunjenika od džihadističke skupine Fronta Fateh al-Šam, bivše Fronte Al Nusre

Rusija je u više navrata tražila da sirijski pobunjenici prekinu veze s Frontom Fateh al-Šam koju UN smatra terorističkom skupinom, kao uvjet za uspostavu primirja u Alepu.

Zapad kaže da bi bombardiranje bolnica i medicinskih ciljeva u istočnom Alepu moglo predstavljati ratni zločin.

Rusija prekinula bombardiranje Alepa u znak 'dobre volje'

Odluka Rusije da prestane bombardirati sirijski grad Alep uoči osmosatnog primirja u četvrtak predstavlja gestu 'dobre volje', priopćio je Kremlj.

'Ovo je, s jedne strane, očiti nastavak ruskih napora u borbi protiv terorista u Siriji i deblokiranja situacije u Alepu s druge strane', rekao je u utorak novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

'To je isključivo pokazivanje dobre volje ruske vojske', kazao je.

Moskva je objavila u utorak trenutačni prekid ruskih i sirijskih zračnih udara na Alep kao gestu dobre volje i omogućavanje evakuacije civila iz pobunjeničkih četvrti toga grada koji je veće mjesec dana meta intenzivnog bombardiranja.

Rusija očekuje da će se i druge zemlje, koje žele da se riješi sukob u Siriji, pridružiti njezinim naporima za normalizaciju situacije u Alepu, kazao je Peskov.

'Rusija sada očekuje od svojih partnera ... da pomognu u humanitarnoj operaciji, da osiguraju da banditi napuste Alep, posebice njegov istočni dio, kako bi počeo stvaran proces odvajanja takozvane umjerene oporbe od terorističkih skupina', rekao je on.