'JAZ U ARHITEKTURI'

BRICS osniva vlastitu agenciju za kreditni rejting

17.10.2016 u 00:02

Bionic
Reading

Čelnici zemalja skupine BRICS u nedjelju su na summitu u Indiji prihvatili deklaraciju kojom se obvezuju na borbu protiv terorizma i utaje poreza te osnutak vlastite agencije za kreditni rejting nasuprot tradicionalnim agencijama koje pogoduju interesima Zapada

Indijski premijer Narendra Modi, domaćin summita pet zemalja u gospodarskom usponu (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, BRICS) rekao je da nije donesen kalendar za uspostavu agencije, ali je objasnio njezinu svrhu.

'Kako bismo premostili jaz u globalnoj financijskoj arhitekturi, dogovorili smo se brzo uspotaviti BRICS-ovu agenciju za kreditni rejting', rekao je Modi.

Prošlih godina BRICS je igrao aktivnu ulogu u oblikovanju globalne agende za promjene i razvoj, dodao je.

Blok optužuje tri agencije za kreditni rejting, Moody's, Standard & Poor's te Fitch da su utemeljene i služe ekonomiji zapadnih zemalja.

Prije godinu dana BRICS je osnovao vlastitu banku s početnim kapitalom od 100 milijarda dolara koja se smatra izazovom ustanovama osnovanima na Zapadu. 'New Development Bank' do sada je odobrila zajmove zemljama BRICS-a u vrijednosti 900 milijuna dolara za projekte temeljene na korištenju obnovljivih izvora energije.

Nova agencija za kreditni rejting trebala bi pomagati zemljama u razvoju, prenosi agencije Press Trust of India (PTI).



Iz završne deklaracije izostala osuda Pakistana kao sponzora terorizma

BRICS je utemeljen 2011. kako bi se rastući gospodarski i politički utjecaj tih pet zemalja sa snažnim i ubrzanim razvojem suprotstavio hegemoniji Zapada.

Na summitu na kojem je tema bila borba protiv terorizma, čelnici su se obvezali na zajedničku borbu protiv prekograničnog terorizma.

Međutim, sugestija premijera Modija da se osudi Indiji susjedna država Pakistan, njezin tradicionalni neprijatelj kojega optužuje za sponzoriranje terorizma, nije uključena u završnu deklaraciju.

Procjenjuje se da pet zemalja zajedno ostvaruju BDP od 16 bilijuna dolara i čine 53 posto svjetskog stanovništva, no nakon ubrzanog razvoja njihov je rast usporio zbog pada globalne potražnje, ali i vlastitih korupcijskih skandala.

Rusija i Brazil nedavno su ušle u recesiju, Južnoafrička Republika uspijeva držati glavu iznad vode, a kinesko gospodarstvo naglo je usporilo.

Kineski predsjednik Xi Jingping u nedjelju je upozorio na opasnost antiglobalizacije i protekcionizma.


Xi Jinping strahuje od Trumpovih poteza

'Protekcioniziam je u porastu, a snage protiv globalizacije predstavljaju novu opasnost', rekao je Xi koji je time ciljao na američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa i Veliku Britaniju

Xi nije izrijekom naveo Trumpa koji je zaprijetio da će podignuti trgovinske barijere za kineske proizvode bude li izabran za novog američkog predsjednika. Britanska odluka o izlasku iz Europske unije tumači se djelomice kao potez protiv globalizacije.

I Xi i Modi naglasili su da BRICS mora nastaviti čvrsto zajedno surađivati zbog niza problema izazvanih financijskom krizom iz 2008.

Kineski predsjednik rekao je da su 'duboko ukorijenjene neravnoteže izazvale financijsku krizu', ali daleko su od rješenja.

I dok kinesko gospodarstvo usporava, iako je Kina još drugo najveće gospodarstvo svijeta, Indija je danas najbrže rastuće gospodarstvo koje očekuje rast BDP-bude 7,6 posto 2016. i 2017. godine.

Xi je rekao da zemlje BRICS-a moraju biti ponosne jer su pridonijele više od 50 posto globalnog rasta u zadnjem desetljeću.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na tješnju suradnju u područjima kao što su online-trgovina i istraživanje svemira.