MAKEDONIJA NA NOGAMA

Masovni prosvjed oporbe protiv vlasti

12.10.2016 u 19:36

Bionic
Reading

Više od 15.000 prosvjednika prevođeni čelnicima oporbenih socijaldemokrata i veteranima Drugog svjetskog rata marširalo je jučer ulicama Skoplja kako bi na nekadašnji Dan ustanka u Makedoniji upozorili na rastuću korupciju, nepotizam i kršenje ljudskih prava, za što optužuju vladajuću stranku VMRO DPMNE i njezina čelnika Nikolu Gruevskog

Prosvjed, kojem su se pridružili brojni aktivisti i članovi nevladinih organizacija započeo je u skopskoj četvrti Karpoš gdje su sudionici mašući makedonskim, albanskim, turskim i romskim zastavama glasno prosvjedovali protiv vladajuće stranke uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju 11. prosinca.

Izvikujući parole 'sloboda' i 'bez pravde nema mira', prosvjednici su prošli i pored zgrade Posebnog tužiteljstva, davši time podršku nedavno osnovanom ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta među dužnosnicima.

'Marširamo kako bismo vratili zemlju u ruke građana, uzimamo je iz ruku bivšeg premijera Gruevskog i želimo vratiti sav novac koji su ukrali', rekao je oporbeni čelnik Zoran Zaev u svojem obraćanju prosvjednicima ispred zgrade makedonskog parlamenta koji je bio i konačni cilj povorke.

Zaev je kazao kako ne želi nasilje, već kako će stanovnici Makedonije izboriti svoju pobjedu nad VMRO DPMNE i Gruevskim putem glasačkih kutija.

'Danas smo marširali i za pristojne plaće, a ne crkavicu, za zadovoljne radnike i jake tvrtke. Mi ispisujemo povijest, rušimo režim i vraćamo našu slobodu', uskliknuo je Zaev.

Ovaj posljednji u nizu prosvjeda oporbe reakcija je na dugogodišnji političku krizu koja potresa Makedoniju nakon što je oporba prošle godine počela objavljivati podatke o prisluškivanju njezinih čelnika i ilegalnom nadzoru više od 20.000 stanovnika te namještanju izbora.