DODIK NIJE DOŠAO

Počela saslušanja osumnjičenih za organiziranje neustavnog referenduma

10.10.2016 u 16:08

Bionic
Reading

Dvojica članova povjerenstva koje je provelo neustavni referendum u Republici Srpskoj 25. rujna saslušana su u ponedjeljak u Sarajevu u sjedištu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje je otvorilo istragu zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, a novinarima su nakon davanja iskaza kazali kako su na stajalištu da u cijelom slučaju nema ničega protuzakonitog

Jedan od članova povjerenstva Milan Petković potvrdio je kako su, osim njega i predsjednika RS Milorada Dodika, na saslušanje u svojstvu osumnjičenih pozvana još dva člana provedbenog povjerenstva, a iznio je ocjenu kako su oni samo radili posao za koji ih je ovlastio entitetski parlament.

'Povjerenstvo i Dodik nemaju apsolutno nikakvu odgovornost', kazao je Petković novinarima nakon saslušanja u državnom tužiteljstvu.

Kazao je kako je pred tužiteljem uglavnom odgovarao na pitanja o tome kakva mu je bila uloga u samom povjerenstvu i što su njegovi članovi točno radili.

Kao osumnjičeni saslušan je još jedan član povjerenstva Goran Zmijanac, koji je također ustvrdio kako je sve što je rado bilo sukladno zakonu.

Predsjednik RS Dodik nije se odazvao na poziv na saslušanje. Odbio je doći u sjedište Tužiteljstva BiH u Sarajevu iako mu je poziv upućen dva puta.

Tvrdi kako mu je život u glavnom gradu BiH ugrožen

Ustavni sud BiH konstatirao je kako vlasti RS nisu provele njegovu odluku iz 2015. kojom je 9. siječnja proglašen neustavnim kao dan RS.

Umjesto toga u RS-u je organiziran referendum na kojemu se izjašnjavalo hoće li se taj datum nastaviti obilježavati kao entitetski praznik unatoč pravorijeku Ustavnog suda.

Za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH u toj je zemlji propisana kazna zatvora u rasponu od šest mjeseci do pet godina.