ZAOKRET U BIJELOJ KUĆI

SAD će smanjiti emisiju stakleničkih plinova

24.11.2009 u 09:34

Bionic
Reading

Bijela kuća najavila je u ponedjeljak da će na UN-ovom summitu o klimatskim promjenama u Kopenhagenu predložiti ciljeve SAD-a za ograničenje emisije plinova staklenika, čime bi se uklonila najveća prepreka za postizanje političkog sporazuma na skupu

WASHINGTOM - Američki predsjednik Barack Obama predstavit će te ciljeve prije klimatskog summita, do čijeg je početka ostalo manje od tri tjedna, rekao je novinarima dužnosnik američke administracije.

SAD je jedina od velikih industrijaliziranih zemalja koja do sada nije objavila svoj plan za ograničenje emisije stakleničkih plinova. Dužnosnik administracije nije iznio pojedinosti o američkim planu, no prema prijedlozima zakona koji su u proceduri Kongresa, predložena ograničenja vjerojatno se odnose na 2020. godinu, a kreću se u rasponu od 17 do 20 posto u odnosu na razinu emisije iz 2005., što je i dalje ispod ciljanih ograničenja Europske unije i drugih industrijaliziranih zemalja.

Obamina administracija ranije je najavljivala da će američki Kongres prije klimatskog summita u Kopenhagenu donijeti zakon o ograničenju emisije ugljičnog dioksida, no gospodarska kriza ispriječila se pred nastojanjima većinskih demokrata da osiguraju dovoljnu potporu zakonu, uključujući i u vlastitim redovima.

"Bilo bi pogrešno zaključiti da međunarodna zajednica nije uspjela postići konačni sporazum u Kopenhagenu, zbog manjka domaće legislative u SAD-u", rekao je dužnosnik, dodajući kako je Obama najavio da želi poduzeti akciju dosljednu procesu donošenja zakona u Kongresu.

Obama još treba odlučiti hoće li se pridružiti ostalim šefovima država ili vlada iz 65 zemalja na summitu u Kopenhagenu, koji bi trebao okupiti oko 10 tisuća sudionika, kazao je dužnosnik na briefingu.

Objava da će Obama predložiti ciljeve za ograničenje emisije stakleničkih plinova označava zaokret u politici Bijele kuće.

Američka administracija do sada se uspijevala oduprijeti međunarodnom pritisku da preuzme obveze za smanjenje emisije stakleničkih plinova, iako je SAD, uz Kinu, najveći svjetski zagađivač atmosfere s oko 20 posto emisije.

Nastojanja da se izgradi konsenzus oko zakona o klimatskim promjenama u američkom Senatu za sada su potpuno zaustavljena, a senatski čelnici kazali su kako ne očekuju da će se tim pitanjem baviti prije veljače.