USPOREDIO SE S HITLEROM

Duterte želi ubiti milijune narkomana

30.09.2016 u 09:26

Bionic
Reading

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte usporedio se s Hitlerom rekavši u petak da bi 'bio sretan uspije li ubiti milijune narkomana i dilera droge u svojoj zemlji', a njegovi su komentari razbjesnili židovske skupine u Sjedinjenim Državama

Duterte je kazao da ga neki kritičari nazivaju 'Hitlerovim rođakom', a pritom ne žele istražiti problem narkomanije na Filipinima.

'Hitler je pobio tri milijuna Židova', rekao je Duterte po povratku u Manilu iz posjeta Vijetnamu te nastavio: 'Imamo tri milijuna ovisnika na Filipinima. Bio bih sretan da ih pobijem.'

'Ako je Njemačka imala Hitlera, Filipini će imati...', rekao je i upro prstom u sebe te dodao da bi želio počistiti sve kriminalce i završiti taj problem 'kako bi spasio iduću generaciju od propasti'. Otkako je Duterte preuzeo predsjedničku dužnost policija je ubila 1247 ovisnika o narkoticima od 1. srpnja do 27. rujna, a još je 1.721 osoba ubijeno u tom razdoblju, no njihove smrti istražuje policija.

Duterte je izabran u svibnju na valu obećanja da će zemlju od 100 milijuna ljudi očistiti od droge i korupcije.

Njegove su riječi odmah osudile židovske skupine u Sjedinjenim Državama i zatražile američku vladu da zauzme oštrije stajalište prema filipinskom predsjedniku. Duterte je već uvrijedio osobno predsjednika Baracka Obamu neprimjerenim izjavama i zbog toga se Obama s njime odbio sastati početkom rujna na regionalnom skupu u Laosu.