BALKANSKE RAZMIRICE

Bugari poludjeli na Makedonce zbog razbijenog spomenika

28.09.2016 u 17:25

Bionic
Reading

Bugarski političari optužili su bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog da potiče i sponzorira uništavanje spomenika poginulim bugarskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu na planini Kajmakčalan

'Svjedoci smo antibugarskom trendu koji predvodi čelnik stranke VMRO-DPMNE Gruevski, a kako bi se pokazao kao zaštitnik makedonskog nacionalnog identiteta', izjavio je u razgovoru za radio Focus bugarski europarlamentarac Andrej Kovačev, upozorivši kako takvi potezi neće doprinijeti ulasku Makedonije Europsku uniju i NATO, optuživši pritom makedonske političare za širenje mržnje.

Kovačev je reagirao nakon što je kontroverzni makedonski televizijski novinar Milenko Nedelovski, poznat po svojoj pristranosti vladajućoj makedonskoj stranci VMRO-DPMNE, 'macolom' uništio spomen-ploču bugarskim vojnicima podignutu početkom godine na planinskom vrhu Kajmakčalan, piše Balkan Insight.

Nedelovski je fotografije uništavanja spomenika znakovito objavio na svojoj Facebook stranici 22. rujna, kada Bugarska slavi 'Dan nezavisnosti', dodajući kako je spomen-ploču postavila 'skupina bugarskih kriminalaca'.

Na vandalski čin reagirala je i bugarska vlada, koja zahtijeva od Skoplja osudu razbijanja ploče, nakon čega je makedonsko ministarstvo vanjskih poslova uputilo dopis Sofiji u kojem upozorava Bugarsku da poštuje međunarodnu proceduru prilikom podizanja spomenika na tuđem teritoriju.

Stoga je reagirao i bugarski premijer Bojko Borisov koji je upozorio makedonsku vladu da će snositi posljedice ako ne osudi čin te da će joj Sofija 'uskratiti pomoć kada se najmanje bude nadala'.

'Zar se tako postupa s braćom, pomaže li ovo našem prijateljstvu i integraciji Makedonije u EU? Sutra ćemo morati glasati za ulazak Makedonije u EU, zar ne?' kazao je Borisov.

Kajmakčalan je najviši vrh planine Nidže sa 2.521 m nadmorske visine, na makedonsko-grčkoj granici, a poznat je kao poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tijekom Prvog svjetskog rata između bugarske i srbijanske vojske. Na njemu je podignuta spomen kapela gdje se nalazi i urna, u kojoj je bilo srce doktora Archibalda Reissa, švicarskog forenzičara koji je na poziv srbijanske vlade 1914. godine otišao u Srbiju istraživati pojedine zločine austrougarske, njemačke i bugarske vojske nad srpskim stanovništvom.

Nakon smrti pokopan je u Beogradu, a prema njegovoj želji srce mu je pokopano na Kajmakčalanu. Srce je nestalo tijekom bugarske okupacije teritorija Kraljevine Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.

Osmatračnica srbijanske Vrhovne komande smještena na Kajmakčalanu je poslije rata prenesena u beogradski Pionirski park ispred Narodne skupštine gdje i danas stoji.