KLIMATSKE PROMJENE

Otapanje leda razotkrilo tajnu američku nuklearnu bazu na Grenlandu

30.09.2016 u 18:43

Bionic
Reading

Klimatske promjene koje su prouzročile topljenje ledenog pokrivača na Grenlandu razotkrile su američko tajno postrojenje za nuklearne projektile usmjerene za vrijeme Hladnog rata prema tadašnjem Sovjetskom Savezu

Kako piše ugledni britanski list Guardian, u tajnoj bazi smještenoj na sjeverozapadu Grenlanda testiran je biološki, nuklearni i kemijskim materijal, baza je nazvana 'Century', a nuklearni projekt nosio je naziv 'Ledeni crv'.

Unatoč tome što se za postojanje baze zna već dvadesetak godina, najnovija studija pokazala je kako zbog otapanja leda prijeti izlijevanje nataloženog otpada iz postrojenja te baze, a kako je objašnjeno, u tom području otapanja je ubrzano te bi, prema nekim procjenama, baza ukopana u ledeni pokrivač mogla za 88 godina biti u potpunosti otkrivena.

Među nataloženim otpadom nalazi se i rashladna tekućina koju čine stotine tisuća litara dizelskog goriva, otpadne vode i otrovne građevinske kemikalije koje se izlijevaju izravno u ledeni pokrivač pa prema bojazni stručnjaka postoji opasnost da kemikalije iscure u ocean i nepovratno naruše ravnotežu ekosustava.

Američka vojska u bazi Century tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća postavila je gotovo 600 projektila srednjeg dometa usmjerenih prema tadašnjem Sovjetskom Savezu, a oružje za masovno uništenje uskladišteno je duboko ispod ledenog pokrivača.

Na upit Danske u čijem je sastavu Grenland, Pentagon je dao objašnjenje kako se radi o znanstvenoj bazi za istraživanje leda, iako se iza toga krila nuklearna podzemna baza u kojoj su stacionirani vojnici mogli koristiti bolnicu, trgovine i crkvu, pa čak i kazalište.

Nakon što su geolozi otkrili kako jedan od tamošnjih ledenjaka klizi prema bazi te kako bi lavina zatrpala hodnike kompleksa, baza je ubrzo zatvorena i napuštena u nadi kako ispod nagomilanog leda nikada neće biti otkrivena.