FRANCUSKA REVOLUCIJA

Sarkozy nudi Britancima ostanak u Europskoj uniji

28.09.2016 u 11:37

Bionic
Reading

Francuski predsjednički kandidat Nicolas Sarkozy rekao je u utorak da će Velikoj Britaniji dati priliku da promijeni odluku o izlasku iz EU-a tako što će dogovoriti novi europski ugovor s Njemačkom, ako pobijedi na predsjedničkim izborima 2017., objavio je Financial Times

Sarkozy je rekao da će se novi ugovor Europskoj uniji fokusirati na reformu schengenske zone, ograničavanje Komisijinih ovlasti na desetak, daljnju integraciju eurozone i zaustavljanje pristupnih pregovora s Turskom, prenosi list.

'Rekao bih Britancima, otišli ste, ali imamo novi ugovor na stolu pa imate priliku ponovno glasovati', rekao je bivši francuski predsjednik u govoru pred poslovnim ljudima u Parizu.

'Ali ovaj put ne o staroj Europi, nego o novoj. Želite li ostati? Ako da, tim bolje. Jer ne mogu prihvatiti da izgubimo drugo najveće europsko gospodarstvo dok pregovaramo s Turskom o članstvu u EU-u. A ako ne, to je onda doista ne. Ili ste unutra ili vani.'

Velika Britanija glasovala je na referendumu 23. lipnja za izlazak iz EU-a. Procedura razdruživanja trebala bi biti pokrenuta početkom 2017. i potrajati do dvije godine.