NJEMAČKA ODLUČILA

Facebooku zabranjeno preuzimanje WhatsApp podataka

27.09.2016 u 16:42

Bionic
Reading

Povjerenik grada-savezne pokrajine Hamburg za zaštitu podataka Johannes Casper zabranio je u utorak tvrtki Facebook, čija njemačka podružnica se nalazi u Hamburgu, automatsko preuzimanje i pohranjivanje podataka korisnika komunikacijske usluge WhatsApp

„35 milijuna WhatsApp korisnika u Njemačkoj moraju sami odlučiti smiju li se podaci iz njihova profila prenijeti i Facebooku“, rekao je Johannes Casper.

„Facebook mora izričito prije preuzimanja podataka za dozvolu pitati korisnike. To se nije dogodilo“, objasnio je hamburški povjerenik za zaštitu osobnih podataka koji je, s obzirom da se njemačko središte Facebooka nalazi u Hamburgu, odgovoran i za djelatnosti ove tvrtke na području cijele zemlje.

Facebook, koji je nedavno kupio tvrtku WhatsApp za 20 milijardi dolara, počeo je preuzimati telefonske brojeve korisnika ove usluge, što je naišlo na otpor velikog dijela korisnika u Njemačkoj kao i služba za zaštitu potrošača.

U nekoliko prijašnjih sukoba s hamburškim povjerenikom za osobne podatke građana Facebook je upozoravao da Casper nije nadležan za pitanja Facebooka s obzirom na to da se europsko sjedište ove društvene mreže nalazi u Irskoj.

Međutim, Facebbok je obećao da će surađivati s njemačkim vlastima. "Facebook poštuje zakon Europske unije o zaštiti podataka. Otvoreni smo za suradnju", rekla je glasnogovornica kompanije.

WhatsApp je najavio da će dijeliti informacije s Facebookom četiri mjeseca pošto je ustanovio enkripciju (šifriranje) "end-to-end', a to znači da je poruka nečitljiva za sve osim za pošiljatelja i primatelja.

Sredinom rujna Europska komisija preporučila je strožu privatnost i strože sigurnosne propise za usluge u koje ulaze i WhatsApp i Skype (video pozivni centar u vlasništvu Microsofta) navodeći da bi oni trebali biti više regulirani kao tradicionalni teleoperateri. No u tom slučaju internetske tvrtke morale bi osigurati i usluge hitnog poziva i poštovati strože propise o privatnosti.