GOLEM INTERES ZA PRVU DEBATU

Clinton i Trump međusobno se optuživali i jedno drugom upadali u riječ

27.09.2016 u 07:09

Bionic
Reading

Demokratska kandidatkinja na američkim predsjedničkim izborima Hillary Clinton i njezin republikanski suparnik Donald Trump sukobili su se u ponedjeljak oko pitanja ekonomije, vanjske i unutarnje politike u prvoj predizbornoj predsjedničkoj debati tijekom koje su žustro raspravljali i često upadali jedno drugome u riječ

Nakon što su se rukovali i pozdravili uz osmijehe dvoje kandidata brzo je započelo s napadima - Hillary Clinton je kritizirala Trumpovo plaćanje poreza, a njujorški milijarder je bivšu državnu tajnicu optužio da 'samo priča, a ništa ne radi'.

Predsjednička debata na sveučilištu Hofstra na Long Islandu u državi New York ima predviđeno trajanje od sat i pol i prva je od ukupno tri planirana izravna sučeljavanja.

Dvoje kandidata međusobno se optužilo za prikrivanje istine i pozvalo gledatelje da za detalje pogledaju njihove web stranice. Clinton je Trumpa oslovljavala s 'Donald', a on je nju oslovljavao s 'tajnica Clinton'.

Imam osjećaj da ću biti okrivljena za sve, rekla je Clinton, prva žena koja je dobila predsjedničku nominaciju jedne od dviju velikih američkih političkih stranaka. Zašto ne?, odvratio je na to Trump.

Na početku debate kandidati su iznijeli svoje suprotstavljene vizije razvoja gospodarstva. Clinton je kazala da Trumpov plan ekonomske politike favorizira najbogatije. I to bi zapravo bila najekstremnija verzija, najveće porezne olakšice za najmanji postotak najbogatijih koje smo ikad imali u ovoj zemlji, rekla je Clinton.


Trump, nekretninski poduzetnik i bivša zvijezda reality televizije koja nikad nije obnašala neku izabranu političku dužnost, kritizirao je Clinton zbog njezine trgovinske politike i rekao da bi ona odobrila kontroverzni trgovinski sporazum s azijskim zemljama iako se kao kandidat protivi tome sporazumu. Bili ste u potpunosti za taj sporazum, a onda ste čuli što ja govorim, kako je sporazum loš, pa ste rekli 'pa, ja ne mogu s time pobijediti u debati', a znate da, kad biste pobijedili, odobrili biste taj sporazum, rekao je Trump.

Clinton je odbacila kritike. Dakle, Donalde, znam da živite u vlastitoj stvarnosti, ali to nisu činjenice, rekla je Clinton.

Dvoje kandidata su se sukobili i oko teme koju je Trump godinama nametao - pitanja je li Barack Obama rođen u SAD-u. Američki predsjednik, koji je rođen na Havajima, objavio je 2011. svoj rodni list kako bi zaključio tu temu, a Trump je tek ovog mjeseca javno priznao da vjeruje da je Obama rođen u SAD-u.

On je počeo svoju političku aktivnost na temelju rasističke laži da naš prvi crni predsjednik nije američki državljanin. Za to nije imao baš nikakvog dokaza. Ali on je ustrajao. Ustrajao je godinu za godinom, rekla je Clinton.

Trump je ponovio svoju optužbu da je neuspješna kampanja Clinton protiv Obame na izborima 2008. godine zapravo potaknula aferu rodni list. Nitko nije poticao to pitanje, nitko nije mario za to... ja sam bio taj koji ga je natjerao da objavi rodni list i mislim da sam napravio dobar posao, rekao je Trump.

Afroamerički glasači u velikoj mjeri podržavaju Clinton, a Trump je posljednjih tjedana pokušavao privući crne birače rekavši da će imati koristi od njegove politike te naglašavajući da politika Obame i Clinton nije pomogla crnim Amerikancima.

Clinton je kritizirala Trumpa jer nije objavio podatke o svojim prihodima i plaćanju poreza, ustvrdivši da to postavlja pitanja o njegovom stvarnom bogatstvu i je li on stvarno dobročinitelj kao što tvrdi da jest. Ona je ustvrdila da podaci za nekoliko godina koje je objavio pokazuju da unatoč svome bogatstvu Trump nije uopće platio federalni porez na dohodak.

To pokazuje da sam pametan, odgovorio je Trump.

Imam golem dohodak, rekao je u jednom trenutku Trump, dodajući da je vrijeme da zemlju vodi netko tko zna nešto o novcu.

Clinton je kritizirala Trumpa jer nije platio nekim poslovnim ljudima s kojima je njegova tvrtka imala ugovor. Naglasila je da je razgovarala s mnogim ljudima koje je prevario njezin republikanski suparnik. Trump je kazao da su se takvi incidenti s neplaćanjem dogodili kad posao nije bio obavljen onako kako treba.

Pred kraj debate Trump je rekao da bivša državna tajnica Clinton nema fizičke izdržljivosti potrebne za predsjedanje državom. Ona ne izgleda dobro, ona nema životne energije, rekao je.

Kao netko proputuje 112 zemalja, kad dogovori mirovni sporazum, prekid vatre, oslobađanje talaca... ili kad svjedoči 11 sati pred kongresnim odborom, tek tada može govoriti o izdržljivosti, odgovorila je Clinton.

Clinton (68) je bila odjevena u crveno odijelo, dok je Trump (70) nosio tamno odijelo i plavu kravatu. Moderator Lester Holt jedva je uspijevao obuzdavati kandidate, a tema rasprave neočekivano se prebacivala s trgovinske politike na borbu protiv Islamske države.

Prva predsjednička debata izazvala je golemo zanimanje američke i svjetske javnosti. Izjednačena utrka za Bijelu kuću te nepredvidljivi sukobi stilova dvoje rivala koji se dobro poznaju stvorili su velik interes za potencijalno ključnu debatu za izbore koji se održavaju za šest tjedana, 8. studenoga.

Broj gledatelja mogao bi nadići rekord predsjedničkih debata od 80 milijuna, koliko ih je 1980. gledalo raspravu između demokratskog predsjednika Jimmyja Cartera te republikanskog kandidata Ronalda Reagana. Očekivalo se da je debatu gledalo najmanje 90 milijuna ljudi, piše AFP.

I Clinton i Trump, za koje ankete pokazuju da su najnepopularniji kandidati za Bijelu kuću u povijesti, nadali su se da će iskoristiti debatu kako bi privukli glasove neodlučnih birača te ispravili nedostatke iz svojih dosadašnjih kampanja.

Dvoje preostalih predsjedničkih kandidata - libertarijanac Gary Johnson i Jill Stein iz Stranke zelenih - nisu pozvani na prvu predsjedničku debatu jer u ispitivanjima javnog mnijenja nisu prešli prag popularnosti od 15 posto na nacionalnoj razini.

Anketa Reutersa i Ipsos pulsa objavljena uoči prve debate pokazala je da Clinton vodi ispred Trumpa na tradicionalnom bojištu američkih predsjedničkih kandidata na Floridi, čime je ojačala svoju poziciju u utrci za Bijelu kuću.

Kad bi se izbori održali u ponedjeljak, Clinton bi osvojila 259 elektorskih glasova, sa šansom od 88 posto za osvajanje njih 270, čime bi osigurala pobjedu, stoji u anketi. Trump bi prema anketi osvojio 191 elektorski glas. Anketa svakog tjedna ispituje stavove 15 tisuća Amerikanaca i procjenjuje rezultate po državama koje određuju elektorske glasove.

Taj rezultat predstavlja prvi napredak u anketama za Clinton u nekoliko tjedana. Prošli rezultati, objavljeni 16. rujna, dali su joj šansu od 61 posto za pobjedu, s 14 elektorskih glasova prednosti.