ANKETE POKAZLE

Clinton vodi ispred Trumpa na Floridi

26.09.2016 u 22:29

Bionic
Reading

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton vodi ispred svog republikanskog rivala Donalda Trumpa na tradicionalnom bojištu američkih predsjedničkih kandidata na Floridi, čime je ojačala svoju poziciju u utrci za Bijelu kuću, pokazala je anketa Reutersa i Ipsos pulsa uoči prve debate kandidata koja se održava u ponedjeljak navečer

Kad bi se izbori održali u ponedjeljak, Clinton bi osvojila 259 elektorskih glasova, sa šansom od 88 posto za osvajanje njih 270, čime bi osigurala pobjedu, stoji u anketi. Trump bi prema anketi osvojio 191 mandat.

Anketa svakog tjedna ispituje stavove 15 tisuća Amerikanaca, procjenjuje rezultate po državama koji određuju elektorske glasove.

Taj rezultat predstavlja prvi napredak u anketama za Clinton u nekoliko tjedana. Prošli rezultati, objavljeni 16. rujna, dali su joj šansu od 61 posto za pobjedu, s 14 elektorskih glasova prednosti.

Veliku razliku sada čini Florida, sa svojih 29 elektorskih glasova, gdje 49 posto glasača podržava Clinton, a Trumpa njih 45.

Trump gubi i u New Mexicu, gdje stoji na između 38 i 47 postotnih bodova. Colorado i Nevada, koji su prije naginjali Trumpu, sada su neizvjesne, a te dvije države zajedno donose 20 glasova. Clinton gubi podršku u Oregonu i Wisconsinu, također neizvjesnim državama koje zajedno donose 17 glasova.

Procjenjuje se da će debatu koja se održava u ponedjeljak u 21 sat po lokalnom, a 2 ujutro u utorak po hrvatskom vremenu, pratiti više od 100 milijuna gledatelja.

Još uvijek se ne zna znači li takva visoka gledanost i veliku izlaznost na izbore u studenom, no sigurno je da bi ona donijela prednost Clinton, smatra istraživanje Reutersa i Ipsosa, koje predviđa slabu izlaznost.