MIGRANTSKI KAMP

Hollande najavio ruušenje 'džungle' do kraja godine

26.09.2016 u 18:00

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u ponedjeljak da će migrantski logor u Calaisu, zloglasna "Džungla", biti srušen do kraja godine, a tražitelji azila bit će razmješteni širom zemlje

"Došao sam u Calais da bih potvrdio odluku koju sam donio s vladom... da će logor definitivno, posve i brzo biti srušen, a to znači do kraja godine", rekao je Hollande u povodu svojeg prvog posjeta Calaisu u svojstvu predsjednika.

Hollande je pozvao britanske vlasti da pomognu u pružanju pomoći migrantima, većina kojih se očajnički želi domoći Velike Britanije.

"Odlučan sam da britanske vlasti odigraju svoju ulogu u humanitarnom naporu koji Francuska poduzima" u Calaisu, rekao je.

U Džungli trenutačno boravi između 7000 i 10.000 migranata. Mnogi od njih pokušavaju se ilegalno, u kamionima, prebaciti preko La Manchea.

Hollande se u Calaisu sastao s predstavnicima policije, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i poslovnog sektora, ali sam logor nije posjetio.

Vlada najavljuje da će migranti, većinom iz Sudana i Afganistana, biti prebačeni u 164 prihvatna centra širom zemlje "prije zime", što je izazvalo velik otpor tamošnjih stanovnika.

Hollande je istaknuo da odluka Velike Britanije da iziđe iz EU-a ne umanjuje njezinu odgovornost za migrante u Francuskoj.

Dodao je također da Brexit ne utječe na bilateralni sporazum iz Le Touqueta po kojem se britanska granica efektivno proteže i na trajektnu luku u Calaisu, u kojoj britanski dužnosnici za imigraciju provjeravaju putovnice i vozila.

Prošli tjedan počela je gradnja zida kod Calaisa, uz potporu Britanaca, koji bi trebao spriječiti migrante u pokušaju da se domognu Britanije.

Calais je postao simbol neuspjeha Europe da riješi migrantsku krizu koja je podijelila kontinent.

Gotovo polovica maloljetnika bez pratnje odraslih u Calaisu ima obitelj preko La Manchea i po europskim pravilima imaju pravo pridružiti se obiteljima u Britaniji.