PUTINOV ČOVJEK OD POVJERENJA

Tko je novi šef ruske tajne službe

27.09.2016 u 20:47

Bionic
Reading

Novi šef ruske Vanjske obavještajne službe bit će Sergej Nariškin, odlazeći predsjednik Državne dume i Putinov čovjek od najvećeg povjerenja, otkriva ruska agencija Sputnjik

Ovaj 62-godišnji ekonomist i iskusan diplomat nema iskustva u radu s obavještajnom zajednicom, no stručnjaci ističu kako manjak cehovskog iskustva nije prepreka. Štoviše, dobri poznavatelji struktura ruskih obavještajnih agencija ističu da je Nariškin kao 'surovi profesionalac' i čovjek od autoriteta kao stvoren za tu poziciju koja iziskuje dobru organizaciju, kao i ogromno političko i diplomatsko iskustvo.

Ovaj Putinov čovjek od povjerenja poznaje se s ruskim predsjednikom još od ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su zajedno radili u gradskoj upravi Sankt Peterburga, tadašnjeg Lenjingrada, odakle Nariškin odlazi u diplomatsku misiju u Bruxelles, u kojem je izbrusio engleski i francuski jezik, što je pokrenulo priče da je zapravo bio KGB-ov agent poput samog Putina.

Nakon belgijske epizode Nariškin se vraća u domovinu i potom ponovno kratko radi u uredu lenjingradskog gradonačelnika kao savjetnik za gospodarstvo i financije, a padom komunizma okušao se na čelnim pozicijama u čitavom nizu ruskih banaka.

Poznanstvo s Putinom donosi Nariškinu poziv da se okuša kao njegov savjetnik za gospodarska i diplomatska pitanja. Nedugo zatim izabran je za zamjenika voditelja administracije u ruskoj vladi, nakon čega je postao potpredsjednik vlade zbog svojih veza s tržištima Sjedinjenih Država i zemalja članica Commonwealtha.

Kratko vrijeme budući šef jedne od ruskih tajnih službi sjedio je u upravnom odboru kompanija kao što su Sovkomflot i Rosfnjet, a bio je i direktor programa ruske televizije Prvi kanal u vlasništvu države.

Nariškin se na čelu šestog saziva ruske Dume nalazi od njenog formiranja 2011. godine, a na novu će dužnost stupiti 5. listopada po ukazu ruskog predsjednika.

Najavivši novog čovjeka na čelu Vanjske obavještajne službe, Putin je izrazio nadu da će Nariškin na novoj funkciji biti jednako uspješan kao na svim ranijim dužnostima te je tom prilikom istaknuo potrebu fokusiranja na borbu protiv terorizma i pravovremeno informiranje zemlje.

Stručnjaci podsjećaju kako prvi čovjek Vanjske obavještajne službe proizašle 1991. iz Prve glavne uprave KGB-a ulazi u Savjet sigurnosti te kako se stalno susreće s predsjednikom, kao i s ministrom obrane, a prema hijerarhiji ruskih sigurnosnih službi, ova je dužnost jedna od strateških.