DNEVNI AVAZ DOZNAJE

Zapad kreće u potpunu političku izolaciju Milorada Dodika

26.09.2016 u 09:27

Bionic
Reading

Prijestolnice ključnih država Zapada počele su opsežnu operaciju apsolutne političke izolacije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, javlja Dnevni avaz

Nakon što je odbio odustati od ilegalnog referenduma, unatoč odbijaju Srbije i hladnom prijemu u Rusiji, Dodik je, tvrdi se u diplomatskim krugovima, ušao u teško političko zaleđe', piše Avaz. Ističe se da je prvi korak u toj operaciji potpuno ignoriranje referenduma, kao signal da Dodik nije više sugovornik i faktor značaja.

'U tome se, naime, krije razlog što se visoki državnici i dužnosnici država članica Vijeća za implementaciju mira već danima ne oglašavaju o antiustavnom referendumu na manje od pola bosanskohercegovačkog teritorija u organizaciji entitetskih vlasti. Nijedan visoki američki, njemački ili europski dužnosnik nije se precizno očitovao, pa ni na vrlo otvorena pitanja novinara.

Na primjer, Johannes Hahn, europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje, najizravnije zadužen za Bosnu i Hercegovinu, nije otišao dalje od tvrdnje da se 'vladavina prava mora poštovati', aludirajući na upozorenje da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće. Danima novinari iz BiH pokušavaju dobiti reakciju iz glavnih gradova zapadnih zemalja, od Washingtona do Berlina, Pariza i Londona, ali nailaze na zid šutnje. Sve što je međunarodna zajednica rekla sadržano je u priopćenju veleposlanika delegiranih u zemlji. I tako će, kako nam je rečeno, i ostati', navodi Avaz.