NESLUŽBENI REZULTATI

99,7 posto izašlih birača podržalo Dodika, on RS proglašava državom

26.09.2016 u 09:48

Bionic
Reading

Prema podacima sa 71 posto glasačkih mjesta na referendumu koji je u nedjelju održan u Republici Srpskoj (RS), gotovo svi koji su sudjelovali u tom izjašnjavanju dali su potporu obilježavanju 9. siječnja kao entitetskog praznika

Predsjednik povjerenstva za provedbu izbora Siniša Karan kazao je novinarima kako je od 425.715 glasačkih listića prebrojanih do 22 sata pozitivan odgovor na postavljeno referendumsko pitanje sadržavalo njih 99,7 posto.

Karan nije iznio precizne podatke o izlaznosti, no potvrdio je kako je ona bila veća od 50 posto, što je zakonska pretpostavka da bi ovo izjašnjavanje bilo važeće.

Pravo sudjelovanja na referendumu imalo je nešto više od 1,2 milijuna građana.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je ocijenio referendum potpuno uspjelim te kazao kako ne treba isključiti slično izjašnjavanje o 'statusu RS-a' kada za to dođe vrijeme.

Glasači su odgovarali na pitanje žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati i slaviti kao dan RS-a. Ustavni sud BiH je izrijekom 9. siječnja, datum kada je 1992. dio zastupnika Srba proglasio tzv. republiku srpskog naroda, označio neustavnim praznikom jer diskriminira Hrvate i Bošnjake kao pripadnike konstitutivnih naroda u RS-u, a potom zabranio referendum.

Konačne rezultate referenduma provedbeno će povjerenstvo, kako je najavio Karan, objaviti u ponedjeljak u 12 sati.

Referendum u RS-u imao je karakteristike jednonacionalnog izjašnjavanja jer Bošnjaci i Hrvati na njemu nisu sudjelovali.

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti u izjavi lokalnim medijima u BiH izrazili su sumnju u vjerodostojnost objavljenih podataka o izlaznosti, svjedočeći kako je na terenu zapravo bilo malo zanimanja za glasovanje.

Daleko manja je izlaznost nego što to predstavlja povjerenstvo za provedbu referenduma. Cijeli dan sam na prostoru entiteta RS-a i nigdje nisam vidio da ljudi u većem broju idu na taj referendum, izjavio je Mihnet Okić, predsjednik kluba hrvatsko-bošnjačke koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS-a, kako ga citira portal Klix.