ZA LAKŠI UPIS U IDUĆU GODINU

Beogradski studenti prosvjeduju pred Vladom

23.11.2009 u 15:15

Bionic
Reading

Više od tisuću studenata Sveučilišta u Beogradu prosvjeduje pred zgradom Vlade Srbije tražeći olakšice za upis na studij, što podrazumijeva da se u obzir uzimaju i bodovi iz prethodnih godina studija, a ne samo iz tekuće

Studenti, koji su do zgrade Vlade Srbije pješačili s više fakulteta, najavili su da će ostati na ulici sve dok ih ne prime nadležni u vladi.

Oni su blokirali promet u Nemanjinoj ulici, u smjeru od Trga Slavija prema Željezničkoj stanici. Čekanje prekraćuju igranjem nogometa na zauzetoj željezničkoj tračnici.

Studenti traže da se svim studentima koji ostvaruju uvjete za zbirni upis plati školarina u vidu jednokratne pomoći za školsku 2009/2010. godinu.

Oni zahtijevaju i da se jednokratna pomoć isplati i studentima koji imaju 48 i više bodova, a nisu ušli u proračunsko financiranje.

Jedan od organizatora prosvjeda, Vladimir Smuđa rekao je da će, ako ih danas ne primi nijedan nadležni predstavnik Vlade, prosvjedi biti održavani svakodnevno, između 14 i 17 sati.

Smuđa je rekao da je pojedinim fakultetima, kao što su Učiteljski i Matematički, odobren mali broj mjesta za magisterijske programe, pa se zahtijeva proširenje liste, kao i da država propiše kvote za doktorske studije.

Kao posljednji zahtjev, Smuđa je naveo problem grijanja na beogradskim fakultetima, budući da država plaća 20 posto troškova, a ostatak trebaju podmiriti sami fakulteti, što svi ne mogu ispuniti.