IZBJEGLIČKA KRIZA

Orešković: Suradnja sa Srbijom je odlična, unatoč tenzijama

24.09.2016 u 19:04

Bionic
Reading

Hrvatska u rješavanju izbjegličke krize odlično surađuje sa Srbijom i spremna je za moguće otvaranje nove rute preko BiH, iako je to malo vjerojatno, rekao je u subotu u Beču hrvatski premijer Tihomir Orešković

'Odlično surađujemo sa Srbijom unatoč tenzijama o kojima se govori. Suradnja na terenu je izvrsna', rekao je Orešković novinarima nakon samita zemalja tzv. balkanske rute.

Imamo dnevno oko 20 izbjeglica koje odmah vraćamo i tu nema problema', dodao je Orešković nakon susreta na vrhu koji je organizirao austrijski kancelar Christian Kern

Premijer je naglasio da je Hrvatska spremna i za slučaj premještanja izbjegličke rute na BiH. 'Hrvatska je spremna na svaku opciju, ali mislim da se radi o krajnje spekulativnom pitanju jer kroz BiH prolazi malo izbjeglica, u posljednjih šest mjeseci ukupno oko stotinjak', rekao je Orešković.

Po njegovim riječima, lideri su se suglasili oko toga da treba pojačati kontrole na vanjskoj granici EU-a. 'Dogovorili smo se da treba povećati kapacitete Frontexa kako bismo bolje osigurali vanjske granice EU-a', rekao je Orešković.

On se na rubu samita u Beču sastao s makedonskim premijerom Emilom Dimitrijevim, s kojim je također razgovarao o izbjegličkoj krizi i zaštiti granica.

Kern je na sastanku na vrhu okupio kolege iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bugarske, Rumunjske i Grčke. Sudjelovali su i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i povjerenik Europske komisije za izbjeglice Dimitris Avramopuolus

Austrijski kancelar je nakon samita izjavio da se države na balkanskoj migrantskoj ruti od Grčke do Njemačke slažu se da treba ojačati kontrole na vanjskoj granici EU-a.

Razgovarali smo o mogućem širenju misije Frontexa u regiji nakon što je 50.000 ljudi od sredine veljače uspjelo doći do Njemačke iako je balkanska ruta otad zatvorena, rekao je Kern.

'Moramo vratiti kontrolu nad našim vanjskim granicama, mi moramo biti ti koji će odlučiti tko može doći u Europu, a ne krijumčari ljudima', istaknuo je.

Kern je ukazao na tri točke na koje je potrebno obratiti pozornost u idućem razdoblju. 'Prvo moramo ojačati misiju Frontexa, drugo - potruditi se da dogovor s Turskom opstane i treće - boriti se s uzrocima izbjeglištva u zemljama porijekla', rekao je Kern.

Ocijenio da sporazum EU-a i Turske 'funkcionira dobro', ali da o njemu ne bi trebali ovisiti te je predložio da se slična rješenja nađu i s afričkim zemljama iz kojih dolaze migranti, poput Nigera, Egipta, Malija i Senegala.