DOJMOVI IZ NEW YORKA

Predsjednica: Hrvatska je percipirana kao stup stabilnosti

23.09.2016 u 21:35

Bionic
Reading

Svjetski čelnici napuštaju New York jer završava zasjedanje Opće skupštine UN-a. Unatoč snažnim porukama koje su poslane, u međuvremenu je propalo primirje u Siriji, a njujorška deklaracija o humanijem pristupu izbjegličkoj krizi ne obvezuje zemlje potpisnice. Posjet New Yorku završava i hrvatska predsjednica te se u Hrvatsku vraća s vrlo dobrim dojmovima

'Hrvatska je percipirana kao država koja je stup stabilnosti, koja se ne brine samo o sebi, već i o globalnim pitanjima. Brinemo se o rješavanju agende 20,30 koja se tiče sigurnosti ne samo Hrvatske, već i zemalja u okruženju', izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za HRT.

Nije krila nezadovoljstvo zbivanjima uoči nedjeljnog referenduma koji se priprema u Republici Srpskoj. 'Retorika me podsjeća na 1990. Nezadovoljstvo su izrazili i kolege iz međunarodne zajednice. Dogovorili smo susrete koji će uslijediti nakon ovog tjedna. Sigurnost nam je od primarnog interesa, kao i zaštita prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Najviše vremena sam posvetila BiH i položaju hrvatskog naroda', istaknula je predsjednica.

Govoreći o mogućnosti novog izbjegličkog vala, predsjednica je rekla kako je situacija u ovom trenutku stabilna. No istaknula je kako je upozorila sve sugovornike u Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu obrane koji su zaduženi za sustav nacionalne sigurnosti da moraju pripremiti scenarije za sve situacije.

'Hrvatska će primarno štititi svoje granice, svoje nacionalne interese i svoje građane. Podsjećam da su ove godine okolnosti drugačije - Slovenija i Mađarska na svoje su granice postavile žilet-žice. Tražim od europskih kolega zajednički dogovor za zaštitu vanjskih granica EU-a, ali je Hrvatska ta koja se mora pobrinuti za svoj teritorij. Ne želimo žicu, do zadnjeg trenutka ustrajat ćemo da granica bude otvorena i u potpunosti kontrolirana. Mora postojati suradnja između policije i oružanih snaga koji imaju te kapacitete. Kad se posljednji put mijenjao Ustav, u vidu nije bila nova prijetnja sigurnosti koja postoji danas. Naše oružane snage imaju te sposobnosti da mogu nadzirati i pomagati unutarnjim poslovima i da u toj sinergiji zaštitimo građane, ali i pokažemo humano lice ljudima kojima treba pomoći', izjavila je predsjednica.

Hrvatska predsjednica rekla je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade čim dobije rezultate izbora od Državnog izbornog povjerenstva te da će u njima biti neutralna držeći se Ustava i slova zakona. 

'Neću dopuštati nikakva odugovlačenja, ali mi se čini da je u ovom trenutku dinamika kojom idu ti pregovori u redu te se nadam da ćemo iznaći načine i rješenje da se stabilna Vlada formira u što bržem roku jer je to svima nama u interesu', rekla je Grabar Kitarović.

'Mislim da bismo svi mi prije svega trebali ispred sebe staviti nacionalne i državne interese, a tek onda nekakve partikularne ili stranačke', smatra predsjednica te dodaje kako Hrvatska 'ne može gubiti vrijeme jer hrvatski građani od njih očekuju da se pobrinu za demografiju, gospodarski razvoj i otvaranje radnih mjesta'.