SLOVENSKI MINISTAR HRVATSKOJ

'Očekujem da će zaštitu imena teran poštivati sve članice'

23.09.2016 u 12:43

Bionic
Reading

Slovenija očekuje da će zaštitu, koju je na razini Europe unije uvela za svoj kraški teran, poštovati sve članice, izjavio je u petak slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan nakon razgovora s izaslanstvom Europskog parlamenta koje je u posjeti Ljubljani.

Vinski spor s Hrvatskom u čijoj je srži nesporazum jer se u hrvatskoj Istri tradicionalno proizvodi istarski teran, a u Sloveniji kraški i to od grožđa sorte refošk, ministar Židan je spomenuo u razgovoru s izaslanstvom Europskog parlamenta koju je vodio predsjednik odbora za poljoprivredu i ruralni razvitak Eric Andrieu.

'Očekujem da će zaštitu imena teran poštivati sve članice jer to načelo ne može vrijediti samo kada se na nj pozivaju velike države, još je važnije da isto pravo imaju i male', kazao je Židan nakon susreta s europarlamentarcima koji su u posjetu Ljubljani. Andrieu je, kako prenosi slovenska agencija STA, rekao da europski zakon treba braniti i da je na području zaštite podrijetla proizvoda još mnogo posla. Europski parlament će glede poštovanja europske zaštite kraškog terana biti na strani Slovenije, objavila je slovenska agencija.

Europska komisija potvrdila je početkom mjeseca da je još u tijeku posredovanje kako bi se između Hrvatske i Slovenije u njihovu sporu oko zaštite terana našlo konstruktivno i obostrano prihvatljivo rješenje, uz poštivanje europskih propisa.