SPAŠENO 245 PUTNIKA

Najmanje 29 mrtvih u potonuću trajekta

23.11.2009 u 09:05

Bionic
Reading

Najmanje 29 osoba je izgubilo život, a 245 ih je spašeno u nesreći prekrcanog trajekta koji je zbog lošeg vremena potonuo u nedjelju ispred otočja Riau u Indoneziji, najnoviji su službeni podaci objavljeni u ponedjeljak u Džakarti

Dužnosnik indonezijskog ministarstva zdravstva Rustam Pakaja rekao je da se 17 putnika smatra nestalima, a potraga za njima još traje. Na trajektu je bilo ukupno 291 osoba, uključujući 13 članova posade.

Na konferenciji za tisak ministarstva prometa u Džakarti objavljeno je kako je trajekt mogao prevoziti maksimalno 273 osobe, a u popisu putnika bilo je navedeno da se ukrcalo samo 213 osoba.

"Razlika između maksimalnog kapaciteta trajekta i stvarnog broja ukrcanih putnika je velika, ali to je nažalost već klasičan slučaj" kršenja propisa, rekao je predstavnik ministarstva koji je dodao kako loši vremenski uvjeti i valovi visoki i do šest metara otežavaju napore spasitelja koji nastavljaju potragu za preživjelim putnicima.

Indonezijski trajekt "Dumai Express 10" plovio je od otoka Batam, u blizini Singapura, do grada Dumai, luke u pokrajini Riau na Sumatri, kada je naletio na visoke valove i prevrnuo se, priopćio je načelnik policije u Riauu Pji Hartanto.

Prema brodarskoj tvrtci čije je vlasništvo potonuli trajekt, svi su putnici bili Indonežani.

Stotine ljudi svake godine pogiba u pomorskim nesrećama u Indoneziji, najčešće zbog prekrcanosti ili lošeg održavanja plovila, navode agencije.