Svijet AMERIČKI ANALITIČARI

Kriminal će do 2015. izazvati novo nasilje na Balkanu

Osim što usporava gospodarski razvoj i narušava vladavinu prava, organizirani kriminal ugrožava europsku sigurnost i prijeti ozbiljnoj destabilizaciji zemalja zapadnog Balkana - Srbije, Crne Gore, Albanije, BiH, Makedonije i Hrvatske

Organizirani kriminal na zapadnom Balkanu i dalje ugrožava europsku sigurnost jer su balkanske države postale jedna od glavnih zona za ulazak kriminalnih struktura na prostor EU.

Trgovina drogom, duhanom i ljudima smatra se glavnom kriminalnom djelatnošću u regiji i donosi veliku zaradu ljudima koji su u to uključeni. Stoga je i povezanost pranja novca i organiziranog kriminala i dalje bitan problem – stoji u dokumentu o stanju na zapadnom Balkanu koji su izradili američki analitičari za potrebe Kongresa.

Prema pisanju srpskih i crnogorskih medija, u dokumentu se upozorava da je u zemljama regije došlo do jačanja veza između organiziranog kriminala, političkih elita i ratnih zločinaca, zbog čega je moguće da upravo kriminal bude u razdoblju do 2015. godine glavni uzrok eskalacije nasilja i kaosa u regiji.

'Osim što usporava gospodarski razvoj i narušava vladavinu prava, organizirani kriminal postao je ozbiljan problem u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, BiH, Makedoniji i Hrvatskoj. Američka vlada pomaže jačanju borbe protiv organiziranog kriminala, ali se očekuje da ti projekti tek daju rezultate. Stoga je plan nove administracije da se vrlo aktivno uključi u suzbijanje organiziranog kriminala u regiji', navode autori izvještaja. Analitičari, doduše, izdvajaju Hrvatsku kao potencijalno najperspektivniju zemlju u regiji koja će u idućih nekoliko godina sigurno postati članica EU.

Za ostale zemlje regije, navodi se, bit će potrebno puno više vremena da postanu članice, zato što su pogođene siromaštvom i zato što su im potrebne daljnje reforme. Usto, perspektive pristupa balkanskih država EU zamagljene su skepticizmom javnosti u moćnim državama Unije o korisnosti daljnjeg proširenja.

Kongresna istražna služba, koja je izradila ovaj dokument, analizira među ostalim i unutrašnju sigurnost SAD-a, borbu protiv širenja oružja za masovno uništenje i protiv terorizma. U nekoliko izvještaja upozoravali su na potrebu direktnijeg angažmana SAD-a na zapadnom Balkanu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još