RAT PROTIV ISIL-A

Iračke snage u listopadu spremne za ofenzivu na Mosul

20.09.2016 u 12:01

Bionic
Reading

Iračke snage bit će spremne za dugo očekivanu ofenzivu na Mosul u listopadu, rekao je najviše rangirani američki general, što je najnoviji znak da se ubrzano približava kampanja za ponovno osvajanje toga iračkog grada koji drže borci IS-a

Načelnik Združenog stožera Oružanih snaga SAD-a, general Joseph Dunford rekao je maloj skupini novinara da će datum početka ofenzive ovisiti o iračkom premijeru Haideru al Abadiju.

'Imat će sve snage koje su im potrebne i bit će politička odluka premijera Abadija o tome kad će operacije biti izvedene', rekao je Dunford na povratku kući s razgovora s američkim saveznicima u Europi.

'Naša je zadaća pomoći Iračanima da stvore snage i podržati ih u operacijama u Mosulu, a za to ćemo biti spremni u listopadu.'

Mosul je posljednji grad pod kontrolom ekstremista, a u njemu je prije rata živjelo dva milijuna ljudi. Iz mosulske velike džamije vođa IS-a Abu Bakr al Bagdadi objavio je 'kalifat' koji obuhvaća područja Iraka i Sirije.

Abadi je opetovano obećao da će Mosul biti oslobođen do kraja godine, a zapovjednici iračke vojske da bi operacija mogla početi već polovicom listopada.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da će njegova administracija tražiti od Kongresa i ostalih zemalja da 'pojačaju' pomoć za Irak te pomognu obnoviti Mosul nakon što grad oslobode od IS-a.

Obraćajući se novinarima na kraju susreta s Abadijem, Obama je rekao da se nada da će napredak biti postignut do kraja ove godine, no da predstoji teška bitka.

'Bit će to odlučujuća bitka. Mosul je velik grad, a IS je duboko ukorijenjen u njemu', kazao je Obama.