IZBORI U BIH

Prva političarka s nikabom uzbunila regiju. Tko je, zapravo, ona?

19.09.2016 u 11:35

Bionic
Reading

Indira Sinanović prva je žena s nikabom koja će sudjelovati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, čime je izazvala veliko zanimanje medija u susjednoj BiH, ali i u čitavoj regiji

Ova novinarka televizije IML TV i samohrana majka dvoje djece bit će kandidatkinja za Općinsko vijeće u Općini Zavidovići, a kandidirala ju je A Stranka demokratske akcije (A SDA). Njoj je na listi pripao broj 11 od ukupno 24 kandidatkinje i kandidata koje je ova stranka kandidirala za predstojeće lokalne izbore

Kandidatura žene s nikabom izazvala je veliku pažnju medija u BiH, ali i u čitavoj regiji, a sama Indira Sinanović kaže kako je takvo što pomalo čudi jer je, kako kaže, 'sasvim obična građanka koja želi pomoći svojem gradu koji je godinama sustavno zanemarivan'.

U razgovoru za portal BiH Index na upit može li žena s nikabom privući pažnju glasača, Sinanović je istaknula kako je njezina nakana da se čuje glas žena koje su često diskriminirane jer nose religijska obilježja te kako svojim primjerom želi razbiti predrasude.

Na pitanje je li dosad kao novinarka i volonterka imala neugodnosti zbog nošenja pokrivala, kandidatkinja je kazala kako se dosad nije susrela s osudama ili prijezirom, dodajući kako ljudi u svijetu ipak imaju paranoju od islama i fundamentalista, što ona, kako kaže ni u kojem slučaju nije.

'Nisam nikakav vehabija, već nosim tradicionalnu nošnju Bošnjakinja koju su zabranili komunisti 1955. Pored toga, nošenjem nikaba ne želim nikoga prisiliti da slijedi moj primjer', kazala je novinarka.

Indira Sinanović dotaknula se i politike u susjednoj BiH te je kazala kako Bošnjaci nikad nisu imali namjeru živjeti u etnički čistoj državi, već ravnopravno s ostalim narodima te kako će se, ako uđe u zavidovićko Općinsko vijeće, zalagati za očuvanje stabilnosti u državi i razvoju gospodarstva, osobito razvoj poslovne klime.