OGLUŠIO SE NA UPOZORENJA

Blagojevich odlučio imenovati Obamina zamjenika u Senatu

30.12.2008 u 22:24

Bionic
Reading

Guverner Illinoisa Rod Blagojevich imenovati će bivšeg državnog odvjetnika Rolanda Burrisa umjesto novoizabranog predsjednika Baracka Obame u američkom Senatu, izvijestio je u utorak dnevni list The Chicago Tribune

WASHINGTON - To će se dogoditi unatoč upozorenjima demokratskog čelništva Senata da neće prihvatiti osobu koju bi imenovao osramoćeni guverner Blagojevich, suočen s kaznenim postupkom zbog optužbi da je pokušao prodati to mjesto 'najboljem ponuđaču', navodi Tribune, pozivajući se na dobro upućene izvore.

 

Ubrzo nakon Obamine pobjede na predsjedničkim izborima 4. studenoga, Burris je objavio da je zainteresiran za imenovanje u Senat, ali nikad nije ozbiljno uzet u obzir, kažu Blagojevichevi 'insideri'. No, nakon uhićenja Blagojevicha 9. prosinca, i unatoč upitnosti imenovanja u Senat, Burris je pojačao napore na dobije guvernerovu podršku.

Burris (71), prvi državni tužitelj Illinoisa afroameričkog podrijetla, izjavio je da bi kao zamjenik Obame mogao osigurati reizbor, unatoč činjenici da je izgubio niz demokratskih predizbora za gradonačelnika, guvernera i Senat, jer nikad nije izgubio od republikanca.

 

Blagojevich, koji ima ovlast imanovanja zamjenskog senatora, zakazao je konferenciju za novinare u utorak poslijepodne u svom uredu u središtu Chicaga.

 

Čelnik senatske većine Harry Reid ranije je pismom upozorio Blagojevicha, da demokrati u Senatu neće prihvatiti ni jedno njegovo imenovanje, a pismo je potpisalo svih 50 demokratskih senatora iz sadašnjeg saziva doma.

Blagojevich (52), demokratski guverner srpskog podrijetla, odbacio je optužbe za korupciju i brojne pozive da podnese ostavku, ostajući na dužnosti, unatoč potpune izolacije, te najavljujući kako će pred sudom dokazati svoju nevinost.