OBAMINA POBJEDA

Reforma zdravstva na raspravi u Senatu

22.11.2009 u 10:24

Bionic
Reading

Većinski demokrati u američkom Senatu u subotu su uspjeli osigurati kvalificiranu većinu glasova za stavljanje na raspravu zakona o reformi zdravstva, što je važna proceduralna pobjeda u bitci s oporbenim republikancima oko te najvažnije unutarnjopolitičke incijative administracije Baracka Obame

Senat ja sa 60 glasova za i 39 protiv u subotu navečer glasovao za otvaranje rasprave o prijedlogu zakona čelnika senatske većine Harryja Reida, s kojim bi se uz cijenu od 848 milijarda dolara u idućih 10 godina zdravstveno osiguranje proširilo na 31 milijun Amerikanaca

Glasovanje s kojim je spriječeno oporbeno opstruiranje rada Senata držanjem beskonačnih govora, išlo je strogo po crti stranačke podjele, s glasovima 58 demokrata i dvojice neovisnih senatora za, te glasovima gotovo svih 40 republikanaca protiv.

Da bi se onemogućilo opstruiranje rada Senata koji ima 100 mjesta, potrebna je kvalificirana većina od 60 glasova.

Nakon višednevne neizvjesnosti oko osiguravanja potrebnih 60 glasova, Reid je u subotu dobio potporu dviju umjerenih demokratskih senatorica iz južnih država Arkansasa i Louisiane, Blanche Lincoln i Mary Landrieu. Prema pisanju The Washington Posta u nedjelju, za potporu potonje senatorice Reid je u zakon dodao odredbu o izdvajanju 300 miljuna dolara za program Medicaid u njezinoj Lousiani.

Reid je kazao da će zakon na 2074 stranica proširiti zdravstveno osiguranje na 31 milijuna Amerikanaca. Nestranački Kongresni ured za proračun (CBO) procijenio je da će trošak reforme zdravstva biti 848 milijardi dolara kroz 10 godna, iako oporba tvrdi da će prava cijena biti i do 2,5 bilijuna dolara.

Predstavnički dom Kongresa svoju je verziju zakona prihvatio prije dva tjedna s 220 glasova za i 215 protiv, te predviđenim troškom reforme od 1100 milijardi dolara.

Dok je rasprava o zakonu u Predstavničkom domu trajala samo jedan dan, očekuje se da će ona u Senatu potrajati tjednima.

Bijela kuća, koja je u subotu pozdravila stavljanje zakona na raspravu u Senatu, očekuje da on bude prihvaćen do Obaminog govora o stanju nacije u siječnju.

'Taj zakon osigurava nužne reforme koje administracija traži - pristupačnu, kvalitetnu zdravstvenu skrb za desetke milijuna Amerikanaca koji je danas nemaju, te stabilnost i sigurnost za stotine milijuna koji je imaju', navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Za razliku od ostalih razvijenih zemalja, SAD nema univerzalni sustav zdravstvenog osiguranja, već građani preko poslodavaca ili sami nabavljaju osiguranje. Jedna od posljedica je i 46 milijuna neoosiguranih građana, te brojni milijuni podosiguranih. Cijena premija zdravstvenog osiguranja za poslodavce i pojedince udvostručena je posljednjih 10 godina, a njihov je rast bio četiri puta brži od rasta plaća.

'Sadašnji sustav je neodrživ', izjavio je u subotu neovisni senator Bernie Sanders, iz Vermonta, za TV mrežu CBS.

'46 milijuna je neosiguranih, 45.000 Amerikanaca umire svake godine jer nemaju pristupa liječniku. Imamo gotovo milijun Amerikanaca koji su proglasili osobni stečaj zbog troškova liječenja, i završili smo trošeći dvostruko više po osobi na zdravstvenu skrb od bilo koje druge zemlje. Mi trebamo stvarnu reformu zdravstva', istaknuo je Sanders.

Na zdravstvenu skrb u SAD se godišnje potroši oko 2,4 bilijuna dolara, ili gotovo 17 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je dvostruko više nego u drugim zemljama OECD-a.