Svijet U UTRCI 12 KANDIDATA

Rumunji biraju predsjednika

Rumunji su u nedjelju počeli glasati na predsjedničkim izborima, prvima otkako je u siječnju 2007. zemlja, danas pogođena snažnom recesijom, ušla u Europsku uniju

Više od 18 milijuna birača očekuje se na više od 21.400 biračkih mjesta diljem zemlje, koja će biti otvorena od 7.00 (6.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) do 21.00 sat (20.00).

Gotovo 300 biračkih mjesta otvoreno je u inozemstvu, napose u Italiji i u Španjolskoj, gdje živi velik broj rumunjskih emigranata.

U predsjedničkoj utrci sudjeluje 12 kandidata, od kojih najviše izgleda imaju predsjednik na odlasku Traian Basescu (desni centar) i vođa socijaldemokrata Mircea Geoana.

Ova dvojica bi se mogla naći u drugome krugu predviđenom 6. prosinca.

Rumunjski birači će uz izbor predsjednika odgovarati i na referendumsko pitanje o ograničenju broja zastupnika na najviše 300 i ukidanju jednog doma parlamenta. Analitičari ističu da među Rumunjima vlada snažan "antiparlamentarni" osjećaj.

U trenutku kada se mnogi građani Rumunjske osjećaju "razočarani" domaćom političkom klasom, procjenjuje se da će odaziv biti manji od 50 posto.

Izbore prati više od 1.000 domaćih i stranih promatrača, budući da postoji bojazan od većeg kršenja izbornih propisa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još