TKO ĆE KOME, AKO NE...

Jakovčić i Đukanović: 'Prijatelji Crne Gore' u EP-u

15.09.2016 u 19:06

Bionic
Reading

Zastupnik IDS-a Ivan Jakovčić u Europskom parlamentu bio je domaćin prvog sastanka skupine Prijatelji Crne Gore koja je na njegovu inicijativu osnovana u Europskom parlamentu. Na sastanku, koji je održan u Strasbourgu, članovima te parlamentarne skupine obratio se premijer Crne Gore Milo Đukanović, poručili su iz Ureda zastupnika Ivana Jakovčića u Europskom parlamentu

Tom prilikom Đukanović je izrazio zahvalnost Jakovčiću na njegovoj inicijativi i predanom radu da motivira ostale eurozastupnike da Crnu Goru, kroz aktivnosti novoosnovane skupine, podrže na putu do članstva u EU.

'Vrlo sam ohrabren brojem zastupnika, članova skupine Prijatelja Crne Gore jednako kao i kvalitetom rasprava na ovom prvom sastanku. Mislim da će to biti važan prilog uspjesima Crne Gore na putu do pune integracije u EU. U proteklom desetljeću Crna Gora napravila je dobar rezultat i velik iskorak na putu do punopravnog članstva. Potrebna nam je dodatna i stalna podrška Europskog parlamenta i uvjeren sam da ćemo tu podršku dobiti od članova skupine Prijatelja Crne Gore na čijem je čelu zastupnik Jakovčić', rekao je Đukanović.

Crna Gora među zemljama kandidatkinjama najdalje je odmakla na putu prema članstvu u EU-u, naglasio je zastupnik Jakovčić. Dosad je otvorila 24 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja. Na nastavku puta prema članstvu Crna Gora imat će punu podršku zastupnika, članova europarlamentarne skupine Prijatelji Crne Gore, poručio je Jakovčić.

'Mi ne želimo da Europska unija zaboravi zapadni Balkan niti da zaboravi temu proširenja. Zbog toga smo i osnovali skupinu Prijatelja Crne Gore. Uvjereni smo da Crna Gora uskoro može postati članicom Unije što bi donijelo dodatnu stabilnost na području zapadnog Balkana. Siguran sam da se kvalitetnim radom vlasti u Crnoj Gori i uz pomoć nas prijatelja Crne Gore pristupanje te zemlje Uniji može ubrzati', poručio je Jakovčić, dodajući da su vrata Unije već otvorena te on očekuje da će Crna Gora postati punopravnom članicom na početku sljedećeg saziva Europskog parlamenta koji nastupa 2019. godine

Ovo nije prva inicijativa kojom hrvatski europarlamentarci pomažu susjedima na putu za članstvo u EU. Podsjetimo, europarlamentarka Marijana Petir postala je zaštitno lice Makedonije u Europskom parlamentu, gdje je s ciljem otvaranja pristupnih pregovora EU-a i Makedonije reaktivirala neformalnu skupinu Prijatelji Makedonije, čime je izazvala burne reakcije grčkih zastupnika u EP-u.