LOŠE NAVIKE

Medvedev pozvao stranku na vlasti da se reformira

21.11.2009 u 16:35

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u subotu je oštro kritizirao čelnike stranke na vlasti u Rusiji zbog 'loših političkih navika' naredivši im da na sljedećim izborima moraju pošteno pobijediti

U dosad najoštrijoj kritici Ujedinjene Rusije, stranke koja gospodari ruskim političkim životom, Medvedev je rekao na godišnjem kongresu stranke da neke podružnice nisu dopustile glasačima da izraze svoju volju.

'Izbori koji bi trebali biti ... natjecanje ideja i programa, ponekad se pretvaraju u poslove u kojima se demokratske procedure zamjenjuju za administrativne', rekao je predsjednik u kratkom uvodnom govoru.

Moramo naučiti pobjeđivati - svi mi - i to u otvorenoj borbi', rekao je Medvedev pred više od 600 stranačkih izaslanika na sjednici koju je televizija izravno prenosila.

Kritika dolazi nekoliko tjedana nakon neviđena skandala koji je izbio u Rusiji nakon lokalnih izbora 11. listopada na kojima je nadmoćno pobijedila Ujedinjena Rusija, uz optužbe za veliku izbornu prijevaru.

Kongres Ujedinjene Rusije rijetka je prigoda u kojoj su se predsjednik Medvedev i premijer Vladimir Putin pojavili zajedno.

Putin je održao govor odmah nakon Medvedeva, u kojemu je iznio opširan plan izlaska ruskog gospodarstva iz financijske krize i ponovnog gospodarskog rasta.

Putin pak nije kritizirao domaći politički sustav, ali je upozorio članove Ujedinjene Rusije da stranku ne smatraju 'uglednim elitnim klubom' koji će im donositi korist.

Otkako je prije 18 mjeseci stupio na dužnost, Medvedev je često kritizirao rusko gospodarstvo i politički sustav, ali diplomati i poduzetnici kažu da se u stvarnosti malo toga promijenilo i pitaju se je li predsjednik kadar provesti radikalne promjene.