Svijet GALLUP

Potpora Obami pala ispod 50 posto

Potpora američke javnosti za predsjednika Baracka Obamu pala je ispod 50 posto, pokazalo je već drugo veliko ispitivanje javnog mnijenja što je naznaka da mu slabost gospodarstva i duga rasprava o reformi zdravstva nanose štetu, objavio je u petak Gallupov institut.

Prema Gallupu, Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti odobrava 49 posto Amerikanaca. Istraživanje Sveučilišta Quinnipiac u srijedu je dalo gotovo isti rezultat, s 48-posto potpore Obami.

To je prvi puta da je Obama u široko priznatim ispitivanjima Gallupa i Quinnipiaca izgubio većinsku potporu.

Već mjesecima mu se u tim i drugim većim anketama potpora kreće oko 53-54 posto, zavisno od ispitivanja, dok mu je u siječnju nakon inauguracije dostizala gotovo 70 posto.

Gallup ocjenjuje kako je Obamin pad u dnevnom ispitivanju popularnosti vjerojatno rezultat ogorčene rasprava oko reforme zdravstva kao i slabog stanja američkog gospodarstva, s milijunima nezaposlenih.

'Amerikanci su također zabrinuti zbog oslanjanja Obamine administracije na veliku državnu potrošnju za rješavanje nacionalnih problema i rasta saveznog proračunskog deficita', navodi Gallup u analizi ispitivanja provedenog od utorka do četvrtka na nacionalnom uzorku od 1533 osobe, uz marginu greške od plus, minus 4 posto.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još