GALLUP

Potpora Obami pala ispod 50 posto

21.11.2009 u 10:44

Bionic
Reading

Potpora američke javnosti za predsjednika Baracka Obamu pala je ispod 50 posto, pokazalo je već drugo veliko ispitivanje javnog mnijenja što je naznaka da mu slabost gospodarstva i duga rasprava o reformi zdravstva nanose štetu, objavio je u petak Gallupov institut.

Prema Gallupu, Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti odobrava 49 posto Amerikanaca. Istraživanje Sveučilišta Quinnipiac u srijedu je dalo gotovo isti rezultat, s 48-posto potpore Obami.

To je prvi puta da je Obama u široko priznatim ispitivanjima Gallupa i Quinnipiaca izgubio većinsku potporu.

Već mjesecima mu se u tim i drugim većim anketama potpora kreće oko 53-54 posto, zavisno od ispitivanja, dok mu je u siječnju nakon inauguracije dostizala gotovo 70 posto.

Gallup ocjenjuje kako je Obamin pad u dnevnom ispitivanju popularnosti vjerojatno rezultat ogorčene rasprava oko reforme zdravstva kao i slabog stanja američkog gospodarstva, s milijunima nezaposlenih.

'Amerikanci su također zabrinuti zbog oslanjanja Obamine administracije na veliku državnu potrošnju za rješavanje nacionalnih problema i rasta saveznog proračunskog deficita', navodi Gallup u analizi ispitivanja provedenog od utorka do četvrtka na nacionalnom uzorku od 1533 osobe, uz marginu greške od plus, minus 4 posto.