MOLBA EU SAVEZNICIMA

SAD traži još 7000 vojnika za Afganistan

21.11.2009 u 10:34

Bionic
Reading

Obamina administracija je u poodmaklim razgovorima sa saveznicima iz NATO-a radi koordiniranog razvoja nove ratne strategije u Afganistanu, za koju se američki dužnosnici nadaju da će uključiti do 7000 dodatnih vojnika iz europskih zemalja, izvješćuje u subotu The Wall Street Journal.

Američke i europske procjene o novim snagama koje bi mogli dati NATO saveznici kreću se u rasponu od 3000 do 7000, navodi list.

Te bi snage bile dopuna američkim pojačanjima koje razmatra predsjednik Barack Obama, a te se opcije kreću u rasponu od 10.000 do 40.000 vojnika, no američki dužnosnici kažu da kombinacija borbenih postrojbi i snaga za obuku s ukupno 35.000 pripadnika dobija najveći zamah.

Aranžmani su već u završnoj fazi, a koordinirana objava o slanju novih snaga u Afganistan mogla bi uslijediti u tjednu od 30. studenoga. Nakon što Obama objavi novu strategiju, slijedio bi i govor glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, najavljuje The Wall Street Journal.

Prema dužnosnicima upoznatim s razgovorima, glavni tajnika NATO-a Rasmussen nastojat će poslati jasnu poruku da SAD nije sam u svojim planovima za suprotstavljanje Talibanima.

Dužnosnici su kazali da je Obamina revizija strategije u Afganistanu i brojnosti američkih snaga, za koju su neki smatrali da će biti dovršena u listopadu, produljena djelomice i zato da se učvrsti potpora NATO-a.

Ministri vanjskih poslova NATO-a trebali bi se sastati 3. prosinca u Bruxellesu, a europski diplomati kažu kako očekuju da Obama objavi novu strategiju u Afganistanu prije tog sastanka.

Preuzimanje obveze NATO saveznika za slanje i 3000 dodatnih vojnika u Afganistan bio bi značajan diplomatski uspjeh za Bijelu kuću, obzirom na uglavnom bezuspješne napore administracije Georgea W. Busha da osigura značajnija saveznička pojačanja u zadnjim mjesecima svoga mandata, ocjenjuje WSJ. SAD ima 68.000 vojnika u Afganistanu a ostale članice NATO-a 36.000.

Prema izvorima upoznatim s planovima SAD-a, Obamina administracija cilja na šest europskih saveznika koji bi svaki trebao uputiti po jedan bataljun, odnosno od 500 do 1000 vojnika. Dužnosnici kažu da se najveći izgledi vežu za Njemačku, Italiju i Veliku Britaniju.

List navodi da je Italija već signalizirala spremnost za slanje pojačanja od 400 vojnika, britanski premijer Gordon Brown za 500 vojnika, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel naznačila spremnost da početkom 2010. traži od parlamenta povećanje limita za njemačka snage sa 4500 na čak 7000.

Povrh toga, Turska je nedavno objavila da će udvostručiti svoj kontigent sa sadašnjih 800 na 1600 vojnika.

SAD također očekuje pojačanja od Francuske, koja povlači tisuću vojnika s Kosova, iako je Pariz objavio da neće slati pojačanja u Afganistan, te također od Rumunjske dodatnih 600 vojnika.

"SAD je trenutačno u puno boljem položaju s NATO-om nego prije tri tjedna. Ton razgovora se promijenio", izjavio je za WSJ bivši visoki američki dužnosnik koji je o politici u Afganistanu razgovarao s objema stranama.