HTIO DOVESTI OLIMPIJADU U TOKIO

Bivši japanski premijer optužio sadašnjeg da je lagao o sigurnosti Fukushime

08.09.2016 u 13:12

Bionic
Reading

Bivši japanski premijer Junichiro Koizumi optužio je sadašnjeg predjsednika vlade Shinzo Abea kako je lagao govoreći o šteti koju je prouzrokovala nesreća u nuklearnoj elektrani Fukushima u ožujku 2011. Prema bivšem premijeru, Abe je svjesno umanjivao razmjere nesreće govoreći kako je situacija pod kontrolom

Odmah nakon što su razorni cunami i potres pogodili nuklearku, Koizumi, koji je obnašao dužnost premijera od 2001. do 2006., počeo je oštro kritizirati japansku politiku korištenja nuklearnih elektrana kazavši kako je 'sramotno vjerovati da je ta vrsta energije čista, sigurna i jeftina alternativa'.

'Proučavao sam cijeli proces nastajanja nuklearne energije, njezin utjecaj i povijest te sam shvatio kako me je sram jer sam vjerovao u laži da je taj izvor energije siguran', izjavio je Koizumi nakon incidenta.

Sadašnji premijer, podsjetimo, dvije godine nakon nesreće u nakani da izbori jednu od budućih Olimpijada u Tokiju uvjeravao je Međunarodni olimpijski odbor kako je situacija zbog Fukushime pod kontrolom svih nadležnih službi.

'Abe je tada lagao, jer situacija nije bila pod kontrolom', kazao je bivši premijer ukazujući na činjenicu da je tvrtka TEPCO, u čijem je elektrana vlasništvu, pokušavala izgraditi izuzetno skup podzemni ledeni zid kako bi pokušala spriječiti kontaminaciju vode iz oštećenih reaktora.

Koizumi, za kojeg se ranije vjerovalo kako bi trebao postati Abeov nasljednik na čelu Liberalno-demokratske stranke, nadodao je kako sadašnji premijer 'vjeruje u ono što su mu rekli nuklearni stručnjaci, odnosno u ono što kaže nuklearni lobi', priznavši kako je i sam vjerovao u njihova uvjeravanja.

Inače, godinu dana nakon katastrofe, čak 12.539 Japanaca tužilo je Tepco za nemar tražeći od tvrtke odštetu u visini milijarde dolara. Tužitelji su većinom bivši stanovnici prefekture Fukushima koji su nakon katastrofe evakuirani. Tvrtku je tužilo i 223 pripadnika američke ratne mornarice koji su sudjelovali u operaciji čišćenja Tomodachi (Prijatelji), a koji su se potom ozbiljno razboljeli.