Svijet POLITIKA KONTROLE

Kineske vlasti umanjuju broj žrtava H1N1

Kineska vlada je tražila od lokalnih vlasti preciznija izvješća o obimu gripe H1N1 nakon što je jedan liječnik, upleten u otkrivanje krize SARS-a 2003., izrazio sumnje u broj službeno objavljenih smrtnih ishoda zaraze H1N1

Ministarstvo zdravstva je pozvalo zdravstvene dužnosnike na savjesnu prevenciju gripe A (H1N1) i kontrolu bilježenja slučajeva, navodi se u priopćenju vlade.

Prema tom priopćenju "strogo je zabranjeno skrivati ili zadržavati objave o osobama preminulim do H1N1".

Istog dana Zhong Nanshan, medicinski stručnjak pokrajine Guangdonhg je ocijenio da je broj smrtnih ishoda te gripe svakako viši i da postoje neprijavljeni slučajevi.

"Ne vjerujem u sadašnje službene podatke o mrtvim od H1N1", izjavio je Zhong, prenosi Southern Metropolis Daily. Svinjska gripa je prema službenim podacima do danas u Kini usmrtila 53 osobe, a 70.000 je zaraženo.

Zhong smatra da lokalne vlasti u nekim regijama daju niže podatke kako bi središnjoj vlasti pokazale učinkovitost njihovih politika kontrole.

U priopćenju glasnogovornik ministarstva zdravstva nije službeno demantirao te izjave.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) stopa smrtnosti u Kini je niža od svjetskog prosjeka. WHO bilježi 6.260 smrtnih slučajeva u svijetu na 503.000 oboljelih.

Glasnogovornica WHO u Kini Vivian Tan je objasnila da WHO ne vjeruje da je bilo namjernog smanjivanja broja te da je u Kini kao u drugdje u svijetu nemoguće prebrojati sve slučajeve.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još