BAKIR IZETBEGOVIĆ:

'Republika Srpska mora prestati ugrožavati ustavno-pravni poredak BiH'

05.09.2016 u 22:48

Bionic
Reading

Ponašanje vlasti Republike Srpske i Milorada Dodika zabrinjava no važno je da se Srbija distancira od njihovih postupaka jer bez potpore Beograda oni neće biti u prilici stvoriti stvarne probleme na Balkanu, ocijenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za bosanskohercegovački portal Klix u ponedjeljak

Komentirajući političke napetosti u BiH i regiji prouzročene najavama referenduma 25. rujna kojim RS želi osporiti autoriret Ustavnog suda BiH, Izetbegović je ocijenio da vladajuće strukture u Banjoj Luci time pokušavaju dobiti poene uoči općinskih izbora 2. listopada.

Međutim, stvarna je opasnost da to bude uvod u nastojanje da se BiH konačno podijeli, rekao je.

'Možda je i bolje na vrijeme se uplašiti nekih stvari nego dopustiti da se dođe do ivice provalije pa da onda razmišljamo kuda to sve može otići. Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nedvojbeno je kazao kako planiraju 2018. godine provesti referendum koji se odnosi na cijepanje BiH. Možda je bolje da se svi zabrinemo, da se stvari u nekoj mjeri radikaliziraju, da se svi upitaju kome to stvarno treba u ovoj zemlji i na Balkanu. Tko to ponovo ima pravo jednostrano odlučivati o nečemu što pripada svima u ovoj zemlji', zapitao je Izetbegović.

Ako referendum bude održan bit će posla za različite institucije uključujući i pravosudne, ocijenio je.

Činjenicu da su se najviši dužnosnici Srbije ogradili od Dodikovih referendumskih planova Iztebegović drži pozitivnom no ne i dovoljnom, posebice stoga jer je Srbija jedan od jamaca Daytonskog sporazuma

RS je već sada u sukobu s međunarodnom zajednicom, a na ponašanje Banja Luke više dobro ne gleda ni Srbija, a i regija je već zabrinuta, podsjetio je.

'Srbija je ponavljala da će stati iza toga oko čega se tri naroda u BiH dogovore. Najavljeni referendum nije dogovor tri naroda', upozorio je Izetbegović.

U Srbiji se već 'može osjetiti nervoza zbog toga što se mimo dogovora s Beogradom nešto radi u BiH', rekao je.

Situacija je to u kojoj 'mlađi brat uvlači starijeg u probleme', što posjeća na zbivanja u prošlosti u kojima je Srbija snosila posljedice zbog ponašanja vlasti bosanskih Srba, rekao je Izetbegović.

'Očekujem da (u RS) odustanu od antidaytonskih aktivnosti, od udara na ustavno-pravni sustav zemlje, od prijetnji da će napraviti neki veći referendum i udariti na teritorijalni integritet zemlje i u konačnici da prestanu sa političkim avanturama koje nas mogu odvesti gdje ne treba', poručio je Izetbegović.

442816,442818,442707,442504