REVIZIJA UGOVORA

Timošenko ugodila Putinu i osigurala isporuku plina

20.11.2009 u 12:26

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin objavio je u četvrtak da se s Kijevom dogovorio o bolnom pitanju isporuke plina, rekavši kako je spreman revidirati bilateralne ugovore o isporuci plina, nakon razgovora s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko u Jalti, na jugu Ukrajine

"Premijerka je postavila niz pitanja u svezi s krizom. Ocijenili smo da je moguće udovoljiti tim željama i revidirati ugovore" zaključene prije toga, rekao je Putin na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Timošenko

Rusija je pristala smanjiti količinu plina koji će Kijev od nje kupovati bez plaćanja penala i za 60 posto povećati cijenu dopreme ruskog plina Europi preko Ukrajine, dodao je.

"Gazprom i Naftogaz dogovorili su se o novim količinama", rekao je Putin, misleći pritom na rusku i na ukrajinsku naftnu tvrtku. "Cijena prijevoza porast će oko 60 posto", kazao je.

Putin je izrazio zadovoljstvo time kako se razvijaju odnosi između ruske i ukrajinske vlade i rekao je da mu je "ugodno" raditi s Julijom Timošenko.

"Nama je ugodno raditi s vladom (premijerke) Timošenko. Za vrijeme naše suradnje odnosi između Rusije i Ukrajine postali su stabilniji i učvrstili su se", rekao je Putin.

"Iskreno se nadam da će biti provedeni svi sporazumi koji su ranije postignuti", rekao je Putin. "Bit će lijepo dočekati Novu godinu bez katastrofa".

Timošenko je izjavila da će Ukrajina "vrlo pažljivo i precizno" ispunjavati svoje obveze glede tranzita ruskog plina.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko upozorio je u pismu ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu nešto ranije u četvrtak da će doprema plina Europi preko Ukrajine ponovno biti ugrožena ako Kijev i Moskva ne revidiraju plinske ugovore potpisane u siječnju.

"Ugovor o prijevozu ne predviđa načelo 'isporuči ili plati'", ni "gotovo nikakve sankcije" Rusiji ako ova ne ispuni svoje obveze, dodao je Juščenko.

Ukrajina, čija je energetska potrošnja naglo pala zbog svjetske gospodarske krize, mogla bi platiti penale u iznosu od 8,5 milijarda dolara samo za 2009., ili dvostruko više nego što je Kijev platio za stvarno potrošeni plin, rekao je na tiskovnoj konferenciji.

Četvrtinu potreba EU-a za plinom osigurava Rusija, od čega 80 posto dolazi preko Ukrajine.