MOGUĆNOST OTCJEPLJENJA

Dodik: Otkazivanja referenduma neće biti

31.08.2016 u 22:40

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je u srijedu u intervjuu za regionalnu televiziju N1 kako će referendum najavljen za 25. rujna biti održan bez obzira na sva osporavanja, naznačio je mogućnost još jednoga o otcjepljenju tog entiteta od BiH, a istodobno je iskoristio priliku da ponovo napadne Hrvatsku i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića

Dodik nije ostavio nikakvog prostora za eventualno otkazivanje referenduma o 9. siječnju kao danu RS unatoč brojnim pozivima da to učini.

'25. (rujna) je referendum i nema odgađanja', kazao je Dodik u intervjuu.

Uoči sastanka s predsjednikom i premijerom Srbije Dodik je kazao kako je na organiziranju tog susreta zahvalan Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću, ali kako je siguran da se oni 'neće miješati u unutarnje stvari BiH'.

'Srbija je spremna štititi ovlasti koje su Daytonom date RS-u', istaknuo je. Ponovo je osporavao autoritet Ustavnog suda BiH tvrdeći kako on donosi samo odluke koje su u interesu Bošnjaka te kako to čini zahvaljujući glasovima troje stranih sudaca.

Odbacio je upozorenja kako je referendum o 9. siječnju kao danu RS zapravo priprema za onaj o otcjepljenju tog entiteta od BiH, no istodobno je potvrdio kako ni takav referendum ne treba isključiti 2018. godine kako je to u programskom dokumentu iz prošle godine najavio njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz 2015. godine.

Ocijenio je kako je Daytonski sporazum 'u cjelosti degradiran', a visoke predstavnike međunarodne zajednice u BiH koji su uvodili preinake nazvao je 'lopovima i kriminalcima'.

Zaključio je kako su stoga i Hrvati u BiH obespravljeni

'Pozivam Bošnjake i Hrvate da sjednemo i krenemo od početka. Međunarodna zajednica nije ništa rješila. Imamo Washingtonski i Daytonski sporazum, oni su dali prava svim stranama i to je polazna točka', poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s tajno snimljenim razgovorima Milanovića i predstavnika hrvatskih braniteljskih udruga, kazao kako su 'Hrvati su kroz NDH počinili genocid nad Srbima'.

'Ubijeno je nekoliko stotina tisuća Srba, a Hrvatska se nikada nije na pravi način ogradila (od zločina)', kazao je Dodik dodatno optužujući današnju Hrvatsku za opstriranje povrata imovine izbjeglim Srbima

Za Milanovića je ponovio ranije izrečenu tvrdju kako je 'prije podne ustaša, a poslije podne neki tzv. partizan'.

'Znam iz pouzdanih izvora da je opterećen prezimenom i da mora objašnjavati je li Srbin ili nije i to mu je vjerojatno stvorilo frustracije', kazao je Dodik.

Na sličan je način komentirao Milanovićevu izjavu o 'šaci jada': 'Nas ima više od Hrvata, a mi smo kao šaka jada, a oni su neka velika bulumenta', izjavio je Dodik.