DALEKOSEŽNE PROMJENE U BRAZILU

Tko je 'vječna ratnica' Dilma Rousseff koju je smijenio Senat?

31.08.2016 u 20:19

Bionic
Reading

Brazilski Senat smijenio je u srijedu predsjednicu Dilmu Rousseff s dužnosti zbog kršenja proračunskih pravila, privevši time kraju kontroverzni proces opoziva koji je podijelio zemlju u kojoj skandali ne manjkaju i paralizirao političku scenu devet mjeseci. 'Vječnoj ratnici' nije bilo prvi put da se našla pred sudom, kao mlada marksistička gerilka preživjela je mučenje u zatvoru vojne diktature

Senatori su sa 61 glasova za i 20 protiv proglasili Rousseff (68) kazneno odgovornom zbog nezakonitog korištenja novca državnih banaka kako bi se prikrio proračunski deficit u izbornoj 2014. godini te odobravanja triju dekreta o potrošnji bez odobrenja parlamenta

Senatori nisu izglasovali zabranu Rousseff da osam godina nakon opoziva obnaša javne funkcije. S 42 glasa za i 36 protiv odlučili su da Rousseff može zadržati politička prava. Po brazilskom zakonu, smijenjeni predsjednik ne smije dobiti nikakav posao u državnoj službi, čak niti predavati na sveučilištima.

Time je okončana 13-godišnja vladavina ljevičarske Radničke stranke u toj najvećoj latinoameričkoj ekonomiji koju je 2003. započeo predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva

'Demokracija nije najbolji sustav jer je nepogrešiva, nego jer ispravlja svoje mane. Ako griješimo, demokracija će se ispraviti i narod će nas ispraviti', rekao je predsjednik Senata Renan Calheiros (PMDB) prije glasovanja.

Konzervativac Michel Temer (75), bivši potpredsjednik koji je na čelu Brazila od svibnja kada je Rousseff suspendirana, prisegnut će kasnije tijekom dana i odslužiti ostatak mandata do kraja 2018.

Rousseff, koja je u ponedjeljak odgovarajući više od 14 sati na pitanja senatora ustvrdila da je riječ od državnom udaru koji je orkestrirala oporba, odbacuje optužbe za koje je se tereti i tvrdi da brazilske gospodarske elite i oporba pokušavaju destabilizirati njezinu vladu od njezina reizbora 2014. kako bi zaštitile interese privilegiranih, uključujući privatizaciju javne imovine kao što su goleme podvodne rezerve nafte.

Tvrdi da novac državnih banaka nije utjecao na proračunski deficit te da je u cijelosti vraćen godinu dana poslije. Podsjeća da su svi njezini prethodnici postupali jednako, a protiv njih nisu bile pokretane istrage.

Upozorava također da će nova konzervativna vlada PMDB-a (desni centar) ukinuti socijalne programe koji su milijune Brazilaca izvukli iz siromaštva u proteklih deset godina.

PMDB je u ožujku izišao iz vladajuće koalicije.

Rousseffini protivnici pozdravljaju njezin opoziv kao priliku da zemlja okrene novu stranicu nakon dugotrajne političke krize, teške recesije i velikog korupcijskog skandala u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras.

Vozači na ulicama Brasilije trubeći su pozdravili njezinu smjenu, a u najvećem gradu Sao Paulu slavilo se vatrometom.

Temer, jednako nepopularan kao i Rousseff, obećao je da će pokrenuti gospodarstvo koje je palo šesti kvartal zaredom te najavio mjere štednje kako bi smanjio rekordni deficit, koji je prošle godine Brazil stajao investicijskog kreditnog rejtinga.

No, vjerojatno će se suočiti s velikim političkim otporom Radničke stranke, koja je obećala da će organizirati masovne ulične prosvjede

Rousseffin opoziv prvi je od suđenja bivšem brazilskom predsjedniku Fernandu Colloru de Mellu kojemu je Senat sudio zbog korupcije 1992. godine.

De Mello, prvi izravno izabrani brazilski predsjednik nakon kraja vojne diktature, podnio je ostavku. Senat ga je unatoč tome proglasio krivim i oduzeo mu pravo obnašanja političkih dužnosti osam godina. Brazilski Vrhovni savezni sud kasnije ga je oslobodio kaznene odgovornosti zbog manjka dokaza.

Rousseff će uložiti žalbu na opoziv Vrhovnom sudu, rekao je novinarima njezin odvjetnik i bivši državni odvjetnik Jose Eduardo Cardozo.

Dilma Rousseff - vječna ratnica

Vječna ratnica više nego vješta političarka, Dilma Rousseff preživjela je mučenje u zatvoru vojne diktature prije nego je izabrana za prvu brazilsku predsjednicu, dužnost s koje ju je brazilski Senat u srijedu smijenio zbog kršenja proračunskih pravila.

Prvi put kada se suočila sa suđenjem ovjekovječen je crno-bijelom fotografijom iz 1970., za vrijeme diktature, na kojoj ta mlada marksistička gerilka prkosi pogledu vojnih sudaca.

Malo tko je tada mogao i pomisliti da bi ta mlada buntovnica u jeansu i sportskoj majici kratkih rukava jednoga dana mogla postati prvom predsjednicom najveće latinoameričke zemlje. A još manje da će, četiri desetljeća poslije, u demokratskom Brazilu, biti drugi put suđena, ovaj put u Senatu, u procesu opoziva zbog proračunskih makinacija.

U skladu sa svojim životnim putem, Rousseff (68) je u utorak u Senatu pružila posljednju, ali kako se čini zasad uzaludnu lekciju iz borbenosti braneći se sama od optužbi više od 14 sati.

Smirena, ali odlučna glasa, ustvrdila je da ima 'mirnu savjest i da ni zašto nije kazneno odgovorna' i osudila 'parlamentarni državni udar koji ima za cilj da se neizravno postavi uzurpatorsku vladu' unatoč volji 54 milijuna Brazilaca koji su je 2014. ponovno izabrali za svoju predsjednicu.

'Strah od smrti'

Podsjećajući na mračne godine svojeg pritvora, dva puta vidno potresena emocijama, priznala je: 'Bojala sam se smrti, posljedica mučenja za moje tijelo i dušu (...) ali nisam popustila. Oduprla sam se. Danas se bojim samo smrti demokracije.'

Dilma Roussseff došla je na vlast 2010. kao članica Radničke stranke koju je osnovao njezin mentor, radnik i sindikalist Luiz Inaczio da Lula, koji je odslužio dva predsjednička mandata.

Zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti, Lula ju je uspio nametnuti u stranci i postići da je izabere narod, koji je jedva poznavao tu ekonomisticu rođenu u Belo Horizonteu u obitelj bugarskog useljenika i majke profesorice.

Lulu je osvojila svojom voljom za rad i oštrinom pa ju je postavio za ministricu rudarstva i energetike te potom šeficu svojeg kabineta

Brazilci su je brzo upoznali i u početku cijenili jer nije oklijevala kritizirati svoje ministre u javnosti.

Na početku prvog mandata popularnost joj je iznosila 77 posto, a pet godina poslije pala je na samo 13 posto.

Što se dogodilo?

Sredinom njezina prvog mandata, brazilsko gospodarstvo počelo je pokazivati zabrinjavajuće znakove usporavanja. Rousseff je ustrajala u skupoj politici podupiranja gospodarstva koja se nije pokazala učinkovitom. Svojim intervencionizmom izazvala je sve veći otpor poslovnih krugova.

Borbena i solidna tehničarka, pokazala je manjak prirodnog političkog talenta koji je karakterizirao njezinog mentora Lulu.

Pokazujući veliki prijezir prema parlamentu, u kojem se morala pomiriti sa šarolikom koalicijom, malo pomalo se dovela u izolaciju.

Povučena u predsjedničkoj rezidenciji kao u bunkeru iz koje je izlazila samo radi protokolarnih dužnosti ili svakodnevne 50-minute jutarnje vožnje biciklom ulicama Brasilije, gotovo nikada nije davala intervjue

Ponovno je izabrana za predsjednicu 2014. ali jako tijesno, nakon agresivne kampanje koja je ostavila gorak okus u ustima njezinih protivnika

Odmah se suočila s pobunom konzervativnih krugova centrističkih stranaka u svojoj koaliciji, otkrićem velike korupcije u Petrobrasu, što je bacilo sjenu na Radničku stranku i njezine saveznike, i velikom gospodarskom recesijom, što joj je jako oslabilo poziciju.

Udaljila se i od Radničke stranke i od biračkog tijela, iznevjerivši svoja izborna obećanja da Brazil neće krenuti putem štednje.

Izolirana

Odmah po preuzimanju dužnosti imenovala je brazilskog bankara Joaquima Levyja ministrom financija i zadužila ga za provedbu programa stroge proračunske prilagodbe

Sve više izolirana, nije uspijevala progurati svoje zakone u parlamentu i naposljetku je ostala bez glavnog stupa svoje koalicije, PMDB-a (desni centar) svojeg potpredsjednika Michela Temera, koji joj je predbacivao da ga tretira kao ukras.

Mnogi senatori zadnjih dana su priznali da će glasovati protiv nje zbog 'cijelog njezinog djela' više nego zbog pravno krhkih optužbi za proračunske makinacije zbog kojih je smijenjena.

Za svoje protivnike, 'Dilma će ući u povijest kao nedokučiva osoba, loša vladarica koja nije znala voditi dijalog s parlamentom i koja je odgovorna za gospodarsku situaciju', rekao je Michel Mohallem, analitičar i profesor prava Zaklade Getulio Vargas.

Sada kada je giljotina pala, trebala bi napustiti Braziliju i vratiti se kući u Porto Alegre na jugu zemlje gdje joj živi kći i dva unuka.

Njezini pristaše pamtit će je kao hrabru 'ratnicu brazilskog naroda' koja umire, ali se ne predaje.