SUMNJE IZ SAD-a

Je li tvrdnja Rusije da je ubila Adnanija 'šala'?

31.08.2016 u 17:48

Bionic
Reading

Tvrdnja Moskve da je u ruskim zračnim napadima u Siriji ubijen istaknuti vođa Islamske države (IS) Abu Muhamed al-Adnani je lažna, rekli su američki dužnosnici za Reuters u srijedu

Ruska tvrdnja je šala', rekao je jedan od američkih obrambenih dužnosnika želeći ostati anoniman.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u srijedu da je u ruskom zračnom napadu u Siriji u utorak ubijen jedan od najviših čelnika radikalne džihadističke skupine Adnani. Ministarstvo je objavilo da je Adnani jedan od 40 džihadista ubijenih u zračnim napadima koje su izveli bombarderi Su-34 u Maratat-Um Kaušu u sirijskoj pokrajini Alepu.

Islamska država potvrdila je u utorak da je poginuo Adnani, najvjerojatnije u američkom zračnom napadu. Američki obrambeni dužnosnik rekao je za Reuters da je američko zrakoplovstvo pokušalo ubiti Adnanija u zračnom napadu, ali nije mogao potvrditi njegovu smrt.

Rusko ministarstvo obrane navodi da je Adnanijevo ubojstvo u ruskom zračnom napadu 'potvrđeno iz više obavještajnih izvora'.

Džihadistička novinska agencija Amaq javila je u četvrtak da je Adnani ubijen 'dok je bio u inspekciji vojnih operacija u Alepu' na sjeveru Sirije. Islamska država drži teritorije u pokrajini Alepu ali ne i u istoimenom gradu gdje se pobunjenici bore protiv snaga sirijske vlade

Al-Adnani je bio poznat po svojim žestokim pozivima na napade na arapske i zapadne mete.