LIKVIDIRAN U SIRIJI

Tko je bio glavni arhitekt ISIL-ovih napada na Zapad?

31.08.2016 u 16:00

Bionic
Reading

ISIL je objavio kako je njihov istaknuti član Abu Mohammed al-Adnani postao 'mučenik u bitki za Alep' što u prijevodu znači da su ga Amerikanci ubili. Službene potvrde Washingtona nema, iako se u kuloarima hvale ovim potezom. Adnanija se smatralo drugim čovjekom terorističkog ISIL-a koji je osmišljavao brojne napade ove skupine na Zapadu te upravljao njihovim operacijama u Siriji

Čovjek koji je bio mozak iza krvavih terorističkih napada ISIL-a u Europi, Aziji i Americi je, čini se po svim relevantnim izvorima, ubijen u blizini sirijskog grada Alepa. Riječ je o 39-godišnjem Abu Mohammedu al-Adnaniju, poznatom po vještoj ekstremističkoj retorici i beskrupuloznosti koja ga je izdvajala i unutar ISIL-a, zbog čega je u američkim medijima proglašen 'attack dogom' i 'glavnim arhitektom' ove terorističke organizacije.

Američki su avioni u utorak izvršili ciljani napad na mjesto na kojem se nalazi Adnani, ali zasad odbijaju službeno potvrditi njegovu smrt. ISIL se, pak, oglasio i poručio da je Adnani 'postao mučenik' što znači da su Amerikanci uspjeli u svojoj namjeri da likvidiraju drugog čovjeka ISIL-a, potencijalnog nasljednika samoproglašenog kalifa Abu Bakra al-Baghdadija

Adnani je bio jedna od najistaknutijih figura ISIL-a, poznat po opetovanim pozivima 'vukovima samotnjacima' da vrše terorističke napade na Zapadu, koristeći svako oružje koje im je na raspolaganju, uključujući noževe i prijevozna sredstva. Drugi čovjek ISIL-a bio je porijeklom iz Sirije te se pridružio Al-Kaidi u Iraku dok ju je još vodio u međuvremenu pokojni Abu Musab al-Zarqawi. Adnani je preživio sve faze islamističkog terorizma u Iraku i Siriji proteklih desetak godina te se uspeo do vrha ISIL-a, zahvaljujući i tome što je bio odličan u regrutiranju novih pristalica i u, kako kažu stručnjaci, 'izvozu terorizma na Zapad'.

Ironično je što je Adnani od strane Amerikanaca zarobljen u Iraku 2005. godine, u provinciji Anbar, te je sljedećih pet godina proveo u iračkim zatvorima. Danas stručnjaci za terorizam ističu da je boravak u zatvoru za Adnanija i brojne druge ISIL-ove teroriste bio kao 'postdiplomski studij za lidere Islamske Države' te je sličan proces prošao i al-Baghdadi.

Kada se 2013. ISIL i službeno odvojio od Al-Kaide, koju je tada vodio ostarjeli egipatski liječnik Ayman al-Zawahiri, Adnani se oštro obrušio na svoje dojučerašnje saveznike zbog njihova insistiranja da se ne petljaju u situaciju u Siriji. Adnani je poručio da se Islamska Država neće držati starih granica nametnutih sporazumom Sykes-Picot s početka 20. stoljeća što je kasnije, u ljeto 2014., simbolično i osnaženo akcijom kada su bageri ISIL-ovaca uništili fizičke oznake na granicama Iraka i Sirije.

U rujnu 2014. se, pak, obratio pristašama ISIL-a s porukom da počnu niz terorističkih napada na Zapadu što se smatra uvodom u krvavi pariški teroristički napad u studenome 2015. godine. 'Ubijte sve nevjernike u Europi i Americi, naročito odvratne i prljave Francuze', rekao je tada Adnani.