KOMPLICIRANJE SITUACIJE

Iran zahtijeva od Turske da prekine vojne operacije u Siriji

31.08.2016 u 11:24

Bionic
Reading

Iran je zatražio od Turske koja vodi ofenzivu na sjeveru Sirije da 'brzo' prekine svoje vojne operacije kako bi se izbjeglo kompliciranje situacije u regiji, po iranskim medijima.

'Nastavak vojnog prisustva Turske u Siriji komplicira još više situaciju', izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahman Ghassemi kojeg u srijedu citira stranica državne televizije. Naglasio je da sukobi na sjeveru Sirije 'izazivaju smrt nevinih osoba te je nužno da turska vojska hitno prekine svoje vojno djelovanje'.

'Sve zemlje moraju poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Sirije", dodao je iranski glasnogovornik ističući da "borba protiv terorizma ne smije oslabjeti legitimnu sirijsku vladu'. Iran je glavna regionalna podrška sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu. Teheran politički, financijski i vojno podržava sirijsku vlast, slanjem na lice mjesta vojnih savjetnika i volontera.

Turska 'ne prihvaća' američku objavu prekida vatre s kurdskom milicijom u Siriji, izjavio je u srijedu ministar europskih poslova Omer Celik provladinoj agenciji Anadoliji.

'Ne prihvaćamo ni u kojim okolnostima kompromis ili prekid vatre između Turske i kurdskih elemenata', kazao je ministar dodajući kako je Turska suverena država koju se ne može izjednačavati s terorističkom organizacijom.