POTREBNO PANEUROPSKO RJEŠENJE

Merkel priznala: Predugo smo ignorirali jačanje izbjegličke krize

30.08.2016 u 22:21

Bionic
Reading

Njemačka i ostale zemlje EU-a predugo su ignorirale jačanje izbjegličke krize na vanjskim granicama Unije, rekla je kancelarka Angela Merkel za njemački list u intervjuu koji će biti objavljen u srijedu

' ... U Njemačkoj smo predugo ignorirali taj problem i blokirali smo potrebu za pronalaženjem paneuropskog rješenja', rekla je Merkel.

Merkel, koja je suočena s kritikama u Njemačkoj zbog usvajanja politike dobrodošlice prema izbjeglicama prije godinu dana, također je rekla za Sueddeutsche Zeitung da Njemačka i EU moraju biti strpljive i ustrajne u suočavanju s migracijom ljudi u Europu.

Ona je to komentirala u neuobičajeno samokritičnoj analizi koja se vremenski poklopila s godišnjicom njezine poznate izjave 'Mi to možemo', navodi Reuters.

Kazala je da Njemačka, koja je primila većinu od više od milijun izbjeglica s Bliskog istoka i Azije koji su stigli u EU prošle godine, pustila je Španjolsku i druge zemlje na vanjskim granicama EU-a da same rješavaju pitanje izbjeglica.

'Tada smo također odbili i proporcionalnu raspodjelu izbjeglica', rekla je.

'Nismo pristupili problemu na primjeren način', kazala je dodajući da se to odnosi i na zaštitu vanjske granice schengenske zone.

Njemačka kancelarka također je upozorila da se ne smije izjednačavati sve migrante s teroristima.