JEZIČNE BARIJERE

EULEX otpušta Srbe jer ne znaju albanski

30.08.2016 u 12:25

Bionic
Reading

Od studenog zbog nepoznavanja albanskog jezika niti jedan kosovski Srbin neće raditi u sjedištu operacija EULEX-a u Prištini, priopćila je pravna zastupnica Srba Axelle Reiter, dodajući kako su oni diskriminirani i otpušteni iz misije vladavine prava Europske unije na Kosovu jer ne razumiju ili ne govore tečno albanski, iako znaju engleski jezik

Nakon što su saznali za tu odluku zaposleni su podnijeli predstavku šefu misije i relevantnim predstavništvima, iznoseći argumente protiv te odluke i ukazujući na posljedice koje će ona prouzrokovati, navodi se u priopćenju. Pravna zastupnica je pak od šefa misije tražila da preispita tu odluku.

Ističe se i da je šefu misije ponuđeno da spor riješi arbitražom, kao što je predviđeno ugovorima, no on je odgovorio da odluke te misije ne mogu osporavati njeni zaposleni.

'Šef misije EULEX-a uskratio im je njihovo ugovorno pravo na arbitražu, na taj način tvrdeći da su on i misija iznad arbitražne komisije, kao i da ne podliježu zakonima i kosovskom ustavu', navodi se u priopćenju.


Podnositelji predstavke pokrenuli su postupak pred kosovskim ustavnim sudom, tražeći privremene mjere i odluku da EULEX sudjeluje u postupcima pred nezavisnim i nepristranim sudom ili da mu se oduzme imunitet i da se suoči s podnositeljima predstavke pred kosovskim sudovima.