TRODNEVNA ŽALOST

Hrvati u Srbiji prosvjeduju zbog isključenja HTV-a

19.11.2009 u 16:31

Bionic
Reading

Predstavnici hrvatskih udruga u Srbiji u četvrtak su pismom srbijanskom državnom vrhu prosvjedovali zbog odluke srbijanskih kabelskih operatera da pod izlikom trodnevne žalosti zbog smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Pavla isključe program Hrvatske televizije

Predstavnici hrvatske manjine ocjenjuju taj postupak grubim ugrožavanjem manjinskih prava Hrvata u Srbiji.

"Jako smo zabrinuti zbog kršenja naših manjinskih prava, ali i političke poruke koja se šalje izdvajanjem Hrvatske radiotelevizije kao jedine javne televizije, emitiranje koje su privremeno isključili kabelski distributeri", navodi se u pismu koje je poslano srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, predsjedniku srbijanske vlade, mjerodavnim ministrima i državnim tijelima.

Zbog trodnevne žalosti u povodu smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve najveći kabelski operateri u zemlji isključili su 30-ak programa za koje su ocijenili da prikazuju sadržaj neprimjeren danu žalosti.

Odbor za kulturu i informiranje u utorak je od Republičke radiodifuzne agencije (RRA) zatražio objašnjenje toga postupka.

Isključen je program komercijalnih TV postaja, a HTV je jedina javna televizija čiji je program također isključen.

"Istodobno, bez obzira na proglašene dane žalosti, distributeri su emitirali sve športske programe, kao i više zabavnih programa koji, među ostalim, prikazuju i sadržaje samo za odrasle. Također, bez ikakva ometanja prenošenii su i programi televizija Mađarske, Rumunjske, Italije, Španjolske, Rusije te CNN-a i BBC-a".

Nitko nigdje, navodi se u pismu iz HNV-a, nije objasnio kriterije po kojima bi program hrvatske javne televizije bio nepoćudan za emitiranje u dane žalosti, posebno zato što Prvi program HRT-a u svojoj shemi u radnim danima gotovo i nema zabavnih sadržaja.

Potpisnici pisma zaključuju da očito "nije bio prijeporan sadržaj produkcije HRT-a, nego sama činjenica emitiranja hrvatske javne televizije".

"Držimo da takva praksa ne samo da ugrožava pravo hrvatske nacionalne manjine u Srbiji nego onemogućuje i bolju komunikaciju i razumijevanje između dviju susjednih zemalja, te izravno šteti razvoju dobrosusjedskih odnosa u jugoistočnoj Europi", zaključuje se u pismu.

Pismo su potpisali predstavnici najvažnijih hrvatskih ustanova i udruga u Srbiji, među ostalim, predsjednici Hrvatskoga nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.