DRAMA U FRANCUSKOJ

Vlasnik uglednog restorana odbio poslužiti muslimanke

29.08.2016 u 14:16

Bionic
Reading

Vlasnik glasovitog restorana Le Cenacle u pariškom predgrađu Tremblay-en-Franceu optužen je za islamofobiju nakon što je u subotu odbio poslužiti dvije muslimanke s pokrivalima za glavu, tvrdeći da su 'svi muslimani teroristi'. Nesuđene mušterije snimile su taj verbalni ispad i objavile ga na društvenim mrežama, nakon čega je reagirala i policija

Pojavila se snimka na kojoj žena kaže da ne želi da je posluži rasist, na što vlasnik restorana, čini se ujedno i kuhar, odgovara da rasisti poput njega ne podmeću bombe i ne ubijaju ljude.

'Teroristi su muslimani i svi muslimani su teroristi', govori muškarac, dodajući da ne želi takve ljude u svom restoranu i da sada kada to znaju, mogu otići. Rekao je i da su muslimani nedavno ubili svećenika, da je Francuska sekularna država i da ima pravo na svoje mišljenje.

Članovi lokalne muslimanske zajednice okupili su se u nedjelju pred restoranom, koji je inače uvršten u Michelinov vodič za 2016., zahtijevajući ispriku. Neki su zatražili i bojkot restorana. Odbor protiv islamofobije u Francuskoj (CCIF) priopćenjem je podržao dvije muslimanke, obećavajući im 'emocionalnu i pravnu podršku'.

Kuhara je ispitala policija, temeljem sumnje da je počinio nedjelo rasne diskriminacije. U međuvremenu, dotični je za lokalne medije izjavio da su mu te riječi jednostavno izletjele. 'Ispričavam se, ali moj prijatelj poginuo je u napadima na Bataclan. Sve sam pomiješao, ne vjerujem zaista u to što sam rekao', poručio je vlasnik restorana.


Laurence Rossignol, francuska ministrica za ženska prava, izjavila je da je od odbora zaduženog za borbu protiv rasizma i antisemitizma zatražila da nešto poduzme temeljem 'neprihvatljivog ponašanja' vlasnika restorana koji je u međuvremenu iz sigurnosnih razloga s obitelji privremeno napustio svoj dom.