OBIČAN KRIMINAL

Sinoćnji bombaški napad u Bruxellesu najvjerojatnije nije terorizam

29.08.2016 u 07:47

Bionic
Reading

Pred briselskim Institutom za kriminalistiku eksplodirala je bomba, javljaju svjetski mediji. Napad je izveden oko tri sata ujutro, a zgrada je u trenutku eksplozije bila prazna i nitko nije ozlijeđen. Javno tužiteljstvo u Bruxellesu priopćilo je da rano jutros nije izvršen teroristički napad, već da se vjerojatno radi o napadu čiji je cilj bilo izazivanjem požara uništavanje dokaza vezanih uz slučajeve koje istražuje policija

U eksploziji nije bilo ozlijeđenih jer je zgrada u tom trenutku bila prazna. 'Vjerojatno se ne radi o terorizmu. Ne mogu potvrditi da je postojala bomba', rekla je glasnogovornica tužiteljstva. Institut za kriminalistiku pomaže i savjetuje belgijske sudske organe u raznim istragama. Istražitelji tvrde da je požar podmetnut u laboratoriju koji se koristi za analizu uzoraka DNK pronađenih na mjestu zločina.

Podsjetimo, mediji su jutros izvijestili da je u Bruxellesu eksplodirala bomba. Belgijski RTL javlja kako je došlo do eksplozije ispred zgrade policijskog Instituta za kriminalistiku. Automobil se probio kroz barikadu i ušao na parkiralište instituta te su nepoznati napadači detonirali bombu pokraj laboratorija. Sam institut smješten je u sjevernom predgrađu Bruxellesa, Neder-Over-Hembeeku.


U Belgiji je i dalje na snazi najviša razina opreza zbog bombaških napada na Bruxelles u ožujku. U tim su napadima poginule 32 osobe, a odgovornost je preuzela Islamska država.


Prema izvješću lokalnih medija, zgradu je zahvatila vatra koja je ugašena. Šteta je velika, kazao je glasnogovornik vatrogasne službe Pierre Meys za AFP.

'Eksplozija je bila vrlo snažna', kazao je. 'Prozori laboratorija su izbijeni i završili su nekoliko desetaka metara dalje.'

Institut je povezan s belgijskim ministarstvom pravosuđa i provodi forenzična vještačenja u kaznenim predmetima, prema web-stranicama instituta.