ODLUČIT ĆE DOGODINE

Merkel još ne zna bi li i opet bila kancelarka i šefica CDU-a

27.08.2016 u 21:02

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel odgodila je izjašnjavanje o tome hoće li se natjecati za još jedan mandat za početak sljedeće godine, objavio je list Der Spiegel u subotu navodeći izvor iz Kršćanske demokratske unije (CDU).

Merkel je već drugi put odgodila odluku što daje vremena čelniku njezine sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horstu Seehoferu da odluči hoće li njegova stranka poduprijeti njezinu kandidaturu, navodi se u novinskom izvješću.

Merkel je na konferenciji za novinare u srpnju rekla da će 'pravodobno' objaviti svoju odluku.

Čekanje može predstavljati problem za Merkel, za koju se očekuje da će se natjecati za još jedan dvogodišnji mandat na vodećoj poziciji u CDU-u na stranačkoj konvenciji u prosincu, ali to može učiniti samo ako je i kandidat za kancelara.

Prema Spiegelu, u njezinim političkim krugovima postoji zabrinutost da bi joj objava kandidature bez Seehoferove potpore mogla politički naštetiti.

Ralf Stegner, potpredsjednik Socijaldemokratske stranke (SPD) rekao je za dpa u subotu kako se čini da 'kandidatura Angele Merkel visi o niti oviseći o milosti Horsta Seehofera'.

Merkel je odgodila objavu koja je prvotno planirana za početak 2016. zbog izbjegličke krize i napetosti sa CSU-om.

Na dužnosti od 2005., Merkel trenutno vodi veliku koalicijsku vladu sa strankom lijevog centra SPD.


Osvoji li još jedan mandat, mogla bi potući rekord kojije postavio Helmut Kohl, koji je tu dužnost obnašao 16 godina.