NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

EU prijeti Švicarskoj jer šikanira Hrvatsku: Dajte im sva prava ili...

26.08.2016 u 19:12

Bionic
Reading

Najpoznatiji švicarski dnevnik Neue Zürcher Zeitung (NZZ) objavio je članak u kojemu se ističe da bi Švicarska mogla izgubiti pravo sudjelovanja u znanstvenom programu Europske unije Horizon 2020 zbog odugovlačenja tamošnjih vlasti da građanima Hrvatske omoguće jednaka prava kao i svim ostalima iz EU-a

‘Sve dok Švicarska ne potpiše protokol koji Hrvatskoj omogućava slobodu kretanja Europska unija se odlučila negativno postaviti prema švicarskom sudjelovanju u znanstveno-istraživačkom programu EU-a Horizon 2020. Švicarska i naročito Zürich su snažno usmjereni na sudjelovanju u tom programu kako bi zadržali poziciju mjesta znanstvenog istraživanja i ekonomske izvrsnosti. O tome se javno oglasila i gradska uprava Züricha u priopćenju za javnost’, piše NZZ o problemima u kojima se našla Švicarska zbog svojeg odugovlačenja u potpisivanju protokola koji bi hrvatskim građanima omogućio jednaka prava kao i svim ostalima iz Europske unije.

Stoga Zürich apelira na švicarske vlasti da protokol za Hrvatsku što prije ratificiraju i omoguće jednaka prava i državljanima Hrvatske. Gradske vlasti Züricha napominju da na svijetu ne postoji istraživački program tako visokog nivoa kao što je Horizon 2020 te bi isključivanje Švicarske iz njega imalo iznimno negativne posljedice za švicarsko gospodarstvo.

Ističe se da će tako švicarska znanost izgubiti i značajna sredstva.

Podsjećamo, Europska komisija je još 2014. odlučila suspendirati pregovore o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus nakon što je Bern odlučio ne potpisati protokol kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba proširuje i na Hrvatsku, kao novu članicu EU-a.