KANTONALNA VLADA

Švicarci Thompsonu zabranili koncert

26.08.2016 u 14:50

Bionic
Reading

Predstavnik švicarske kantonalne vlade potvrdio je odluku gradskog vijeća Schlierena s kraja srpnja kojom se zabranjuje koncert Marka Perkovića Thompsona, koji je trebao u tom gradiću pored Züricha biti održan 3. rujna, priopćila je uprava Schlierena koju u petak prenose švicarski mediji

Organizator koncerta, tvrtka Cronight žalila se na odluku gradskog vijeća Schlierena predstavniku kantonalne vlade u okrugu Dietikon koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani', priopćio je Schlieren.

Predstavnik organizatora, tvrtke Cronight, izjavio je za Hinu kako razmišljaju o žalbi pri Upravnom sudu, ali da ne polažu puno nade u uspjeh. 'To je politička odluka', rekao je jedan predstavnik Cronighta koji je htio ostati neimenovan.


Tvrtka Cronight se prije toga u izjavi za dnevnik Neue Zürcher Zeitung požalila kako zbog zabrane koncerta 'trpe financijsku štetu'. Neue Zürcher Zeitung u istom članku navodi kako Thompson 'uvijek iznova' upada u oči zbog 'ultranacionalističkih svjetonazora' i 'veličanja fašističkog režima ustaša'.


Grad Schlieren
je izrazio zadovoljstvo odlukom kantonalnih vlasti. 'Ova odluka je potvrda da je grad ispravno odvagao privatne i javne interese i da temeljna prava nisu prekršena', stoji u priopćenju Schlierena.

Grad je prvobitno zabranio nastup Thompsona iz bojazni po javnu sigurnost te da bi 'pojedine grupe ili osobe' mogle pokušati ometati nastup. Odluku kantonalnih vlasti pozdravila je i organizacija Juso, mladež Socijaldemokratske stranke Švicarske (SP) koja je i pokrenula postupak zabrane Thompsonovog koncerta.

'Čestitamo Schlierenu na hrabroj odluci da zabrani ovaj nastup i tako obrani demokratske vrijednosti. Fašizmu nema mjesta u našem društvu', izjavila je potpredsjednica Mladeži SP-a za kanton Zürich Nina Huesser. Thompsonu su već i prije u Švicarskoj, ali i u Njemačkoj, bili zabranjivani koncerti zbog 'opasnosti po javni red i mir'.